Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andersson såg rött – nu efterlyser han bättre dialog på isen: "Vi har ett ansvar"

Daniel Andersson åkte på grovt matchstraff i derbyt mot Vänersborg.
Nu höjer Villa-stjärnan en röst för en bättre dialog mellan spelare och domare.
– Det skiljer sig en del i hur man kan säga saker och vilka som kan säga vad, säger han.

Annons

Det hettade till rejält i fredagens derby mellan Villa och Vänersborg (4–6) i Vänercupen. I andra halvlek delades tre röda kort ut och två ledare avvisades.

Efter rivalmötet skickades en matchrapport till Svenska bandyförbundets disciplinnämnd. Besked om avstängningar väntas komma under veckan.

LÄS ÄVEN: Domarens svar efter "kaoset" i Lidköping

Daniel Andersson var den förste att se rött under matchen. I början av andra halvlek visades Villa-stjärnan ut för fasthållning och på väg av isen hade han synpunkter till domaren Jacob Liljegren. Enligt egen utsago ska han ha sagt "det är så jävla sopigt" till Jacob Liljegren om en situation som uppstod strax innan utvisningen.

Med några dagars distans till händelsen är 33-åringen ångerfull.

– Det är ett agerande jag får skämmas för inför gruppen, att jag utsatte dom för den situationen. Det är klantigt nog oavsett vad man säger och det är inte okej om domaren uppfattade det som en kränkning. Jag får gå till mig själv och försöka tänka på det i fortsättningen. Jag önskar att jag hade en magisk egenskap som kunde hantera en spontan reaktion, säger han.

Daniel Andersson.

LÄS ÄVEN: Han vinner skytteligan i elitserien enligt oddsen

Det grova matchstraffet innebär per automatik en match avstängning, men disciplinnämnden kan även utdöma ett längre straff. Daniel Andersson vill inte spekulera runt avstängningens omfattning.

– Vi har en organisation (DN) som avgör vad som är rimligt och jag får anpassa mig efter hur de tycker att situationen ska fortlöpa. Jag kan bara hoppas att jag får vara med och spela Svenska cupen och att jag får visa upp mig på ett bättre sätt inför svensk bandy, säger han.

Men mitt i ångern väcker Daniel Andersson också diskussionen om relationen mellan spelarna och domarna på isen, och att det ibland kan skilja mycket i toleransnivå.

– Jag vill inte sudda över det här (matchstraffet) på något sätt, men om man generaliserar: Det kan bli tufft i eliten om domarna ska ta det personligt när det står 4 000 på läktaren och har åsikter om varje avblåsning. Generellt har vi spelare och domare ett ansvar gentemot varandra om att skapa en bättre dialog, säger han.

– Jag vill absolut inte hänga ut Jacob, utan jag pratar generellt sett. Det skiljer sig en del i hur man kan säga saker och vilka som kan säga vad. Vissa domare har en hög nivå där man ibland kan få fräcka kommentarer tillbaka, och det tycker jag är rätt, medan vissa domare kan be en hålla käften vilket ju också kan vara bra ibland.

LÄS ÄVEN: Lars Fall – från final med Villa till kamp med Sirius

Bortsett från "kaoset" i Sparbanken Lidköping Arena i fredags tycker Daniel Andersson att Villa var "ett, två och kanske tre nummer större" än Vänersborg i första halvlek.

– I andra halvlek blir det inte rättvist eftersom de får spela med en man mer. Sedan hade vi David (Karlsson, som utgick med skadekänning) borta sedan innan, så det är klart att det påverkade.

LÄS ÄVEN: Sixtenssons besvikelse efter premiären i Vänercupen

Rivaliteten mellan Villa och Vänersborg är inget nytt. Är den ännu starkare nu när Vänersborg storsatsar?

– Njae, jag tycker att det är kul att det satsas som det görs. Vänersborg har stått och stampat lite med samma personer som besökt deras matcher, så de kände väl att något behövde göras och det är imponerande att de har rott det här i hamn. Nu blir två av säsongens roligaste matcher ännu tuffare, säger Daniel Andersson.

– Men nu har de inte lika många brunkare i laget som tidigare. Det är mer lirare där nu.

Mer läsning