Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman: En annandag med wow-känsla när Bollnäs hittade rytmen i hälsingeklassikern

Annons

Det här var annandagen som hojtade "wow!" – och det på flera fronter.

Såklart särskilt påtagligt för alla med ett blåorange bandyhjärta.

Se mer: Höjdpunkterna från annandagen

Per Hellmyrs poängterade att grunden till 7–3-segern blev lagd i säsongens första ärkerivalderby på Sävstaås (4–4) för några veckor sedan.

Det var där Bollnäs fick den där speciella wow-känslan i en upplysande kamp där alla fattade exakt vad krävs för att kollektivet ska fungera på alla cylindrar – och på högsta nivå.

Under de två raka matcherna mot Sandviken kunde Giffarna – egentligen för första gången den här säsongen – växa i sin bästa kostym.

Borta var alla tveksamheter och tillbaka självkänslan hos ett lag som kunde känna igen sig igen.

Läs mer: Berlin visade vägen

Med just den återvunna identiteten, och den höga svansföringen, kom Bollnäs till spel i en fullsatt Svenska Fönster Arena tomtebrusande av den elektriska atmosfär (ett wow det med) som hör en högklassig annandagsfest till.

Det blev tydligt direkt när Bollnäs skakade av sig Jonas Edlings tidiga hörnmål, och blåste på med tre raka mål som gav grundenergin till en (och det är verkligen ordet) betydelsefull seger.

Här går det absolut att slänga in ett wow också, när ett lag som tidigare fått bända och kränga så hårt för varje mål plötsligt får det att se så relativt enkelt ut.

På bästa direktsända SVT-tid kunde Bollnäs ge ett rungande svar på kritiken om ett tråkigt defensivt och målsnålt lag.

De senaste veckorna har Bollnäs varit allt annat. 22 mål och sex poäng på fyra matcher mot Edsbyn och Sandviken är imponerande, och ger ett välbehövligt lyft just när många börjat oroa sig för att ett slutspel kunde vara i fara.

Läs mer: Setsiffror mot Sandviken

Nu är det förstås en bit kvar innan det är säkrat, men jag kan inte se att vare sig Bollnäs eller Edsbyn på allvar skulle riskera att bomma den festen.

Det även om Edsbyn hade betydligt svårare att känna igen sig just den här annandagen, efter sju raka segrar i furuborgen kom en något oväntad och svidande käftsmäll.

Läs mer: Oscar Jonsson om kraschen

Hemmalaget höll långa stunder spelet jämnt, inte minst en nytänd Daniel Liw, men saknade både stabilitet bakåt och den rätta udden framåt.

Bollnäs kunde med en råstark defensiv desarmera Edsbyns farligaste vapen, heta skarpskyttarna Jonas Edling och Mattias Hammarström fick knappt några lägen alls. Och med det var ju mycket vunnet för BGIF.

Det är talande nog att Bollnäs på totalt elva hörnor gjorde två blytunga mål som gav segerrycket från 3–2 till 5–2 i andra halvlek.

Edsbyn gjorde ett mål på fyra hörnor.

Det var en sådan match.

Och ett derby utan onödig dramatik, där surdegen mellan Per Hellmyrs och hans gamla supportrar inte jäste över.

En skämtsam banderoll riktad till nummer 4, "Dags att lämna Sävstaås, snart möter Giffarna Frillesås", blev nog snarare rena inspirationen för en mästerlig Hellmyrs som både trivs och levererar i en friare roll på mittfältet.

Läs mer: Red Farmers om kritiken

Det fanns mer värt en wow-notering den hör annandagen.

• Samuli Helavuori – Bollnäs flygande vänsterhalv som tog ett klasskliv från bra elitspelare till den högsta kasten. Om han kan hålla den höjden återstår att se, men just nu sannolikt Finlands bäste bandyspelare.

• Den breda festen – Hälsingederbyt är bandyns Old Firm, inget snack om det. Men det var bra derbydrag även på andra håll, när sju matcher på annandagen drog totalt 28 973 åskådare. Det ger ett snitt på 4 139 åskådare. Hela 6 128 kom till Zinken när Kalix gästade och gav Hammarby en rejäl match.

Läs mer: Falk tät när Saik sänkte Broberg

• Magnus "Kuben" Olsson – inte bara en levande legendar, utan en spelande ikon. Nummer 16 hyllades före derbyt för sina 700 matcher (!) i Edsbyns färger. I ett bredare perspektiv en mer anmärkningsvärd prestation än en storseger i ett annandagsderby. Även om den 701:a inte blev den mest minnesvärda matchen för "Kuben".

Mer läsning