Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman: En lösning som kan funka i Bajen – men vad var nu problemet?

/

Annons

Två rutinerade bandyrävar med tydliga ledaregenskaper.

Räcker det för att hela och ena Hammarby Bandy igen?

Tja, visst är det en sorts lösning som kan funka – även om meritlistan just som tränare är tämligen tunn både vad gäller Stefan Xet Erixon och Anders Östling.

Men frågan som fortfarande hänger som ett småsurt moln över Zinkensdamm är ju den här; varför var det överhuvudtaget nödvändigt att hitta en ny lösning?

Den mer gängse turordningen i den tuffa elitbranschen – vilken sport vi än talar om – är ju att en tränare riskerar spolas (bokstavligen) över bord i hård och långvarig motvind.

Det kan vara en klubblednings enkla väg för att försöka bryta en negativ trend – det är ju enligt en gammal "sanning" enklare att byta ut kaptenen än hela besättningen.

I bland kan det kännas befogat med ett försök att ändra kursen med den metoden, men lika ofta kan det kännas som en överdrivet desperat och onödig åtgärd.

Kanske hade det i vissa fall räckt med ett möte för att rensa luften, göra en nystart och försöka laga de gamla seglen.

Efter bara fem förluster på 23 matcher kan det knappast vara resultaten som låg bakom styrelsens beslut att låta guldtränaren Magnus Brodén "gå på plankan" i måndags.

Så vad handlar det om - egentligen?

Det är inte lätt att få klarhet i den frågan.

När Martin Fransson – bandyexpert på Dagens Nyheter – besökte torsdagens kvällsträning på Zinken visade det sig hopplöst att nå fram till pudelns kärna.

Rutinerade Robin Sundin förklarade att alla frågor skulle gå via styrelsen, att spelarna inte fick svara på fler frågor innan ny tränare var på plats.

Men innan den munkavlen var på plats hann flera i truppen uttrycka sitt missnöja, och det i en klagokör som även hördes tydligt från supportersidan.

Mest sannolikt är alltså att det finns en underliggande konflikt, och troligen en splittring i truppen.

Ett annat tecken på det är lojale målvaktstränaren Björn Asplin (i klubben sedan 80-talet) som kritiserade beslutet på twitter, för att sedan lämna in sin avskedsansökan.

Här finns sår som måste läkas, olika viljor som måste förenas.

En svår uppgift.

Men om någon kan lyckas med det så är det såklart Stefan Xet Erixon, en respekterad och populär profil med absolut kapacitet att bli en lika stark ledare utanför isen som han var som spelare under tretton raka säsonger i klubben.

Och en ny röst med Anders Östling kan även det bli en injektion.

Det var klubbens idé med ett delat ansvar, men efter alla år i landslaget bör det knappast bli något problem att hitta en gemensam kurs.

En första värdemätare hur det lyckas kommer i första hemmamatchen efter VM när Bollnäs gästar den 12 februari.

Har molnet över Zinken lättat då..?

Mer läsning