Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman: Kvarten med mest krut blir såklart "Slaget Om Hälsingland"

Annons

Bandyns bästa tid är just nu.

När den långa resan – som jag nu inte vill kalla transportsträcka – är över och allt ska nollställas.

Just nu när vi kan ana atmosfären, dofterna och spännigen från den stora fest som väntar runt hörnet.

Just nu när slutspelsbordet precis är dukat.

Se mer: Bandypuls sändning från slutspelsvalet

Och där finns ju onekligen en extra kryddig huvudrätt.

Kvarten med mest krut blir förstås "Slaget om Hälsingland" när ärkerivalerna Bollnäs och Edsbyn ska göra upp i ett slutspel.

Det händer inte ofta. Något som också Bollnäs tränare Jocke Forslund noterade när han på tisdagskvällen motiverade valet av motstånd.

Läs mer: BGIF finske ess: "Vi är favoriter"

"En inspirerande match som det sällan ges möjlighet att få spela".

Så kan det sägas. Dessutom innebär ett derby fullt fokus på spelet utan annan logistik och tröttande resor.

Möjligen kan formstarka Bollnäs ta en liten risk genom att släppa in den där "X-faktorn" som alltid följer med derbynerven.

Hör mer: Edsbyns tränare om oddsen i derbykvarten

Den där kicken som kan ge en "underdog" ett nytt bett. Edsbyn har en – bitvis bokstavligen – kryckig och svajig säsong så här långt. Felix Pherson och, i synnerhet, Simon Jansson lämnade tomrum svåra att fylla. Och det särskilt med en ryggskadad passningskung i Joel Edling.

Det är samtidigt en ganska ovan situation där rödblått kan spela utan större press.

Edsbyn har en betydande högsta nivå. De senaste säsongerna har laget nått dit under grundserien, för att tappa fart i slutspelet. Kanske kan det bli tvärtom den här gången.

Men det blir sannerligen ingen lätt uppgift mot ett Bollnäs med den kollektiva blicken fastnaglad vid målet som heter Tele2 Arena. Efter tolv raka segrar – har det någonsin hänt i den klubbens historia? – går Giffarna in i slutspelet som en enda stor frustande vinnarskalle. Den medvinden kan bära långt.

Men såklart alla kvartar har sina laddningar.

Ta bara Sandviken mot Hammarby i en repris på fjolårets stenhårda semifinal, där stålmännen till slut kunde knäcka Bajen (7–5) i den femte och avgörande matchen i Göransson Arena.

Och även med Christoffer Edlund borta från (åtminstone) den första kvarten, så tror jag hemmafördelen avgör även den här gången.

Från fjolårets slutspel har också mästarlaget Västerås stor respekt för svårigheten att vinna matcher på Sävstaås. Med den erfarenheten, plus Bollnäs starka form, var det givet att VSK skulle välja Sandviken på sin sida.

Kamraterna från lilla Paris har varit en besvikelse, och det är inte sannolikt att Vänersborg har kraften att hota blytunga VSK. Inte som för två år sedan då Vänersborg vann de två första kvartarna.

Men en varningsflagg för Vetlanda. Säsongens vassa uppstickare kan mycket väl ha mer att komma med.

Se mer: Löfstedt: "Så ska vi ta Villa"

Med en tjurig vinnarskalle vid rodret är det knappast läge att vila på årorna och vara nöjd med resan så långt. Där finns en hunger, och där finns kapacitet att skrälla även i en kvartsfinalserie mot en så given favorit som Villa Lidköping. En viktig poäng är att Vetlanda vet att det går att sänka Villa i deras hemmaborg.

Till sist, men verkligen inte minst, lyfter jag på BP-mössan för en speciell spelare som inte alltid får all den uppmärksamhet och respekt han förtjänar.

Efter exakt 20.21 minuter i Sparbanken Lidköping Arena kvitterade Villa till 1–1 mot Sirius – och 2 640 åskådare jublade när David Karlsson skrev historia som den bäste målskytten i högsta serie och slutspel.

Det var heller ingen slump att mål nummer 772 kom på en hörna. "Davva" var grundseriens mest effektive hörnskytt med 14 mål, Robin Sundin kom närmast efter med tio fullträffar.

Christoffer Edlund höll undan (men knappt, fem mål före) till väntad seger i skytteligan, men har en bit kvar till den ståtligaste tronen där Kung David sitter säkert med sina 773 mål.

Och det torde komma fler innan den här säsongen är över.

Det är ju nu den börjar ( sorry, Broberg) på allvar.

Läs mer: Så spelas kvartsfinalerna

Mer läsning