Lördag 18 augusti
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman: Spinnars en viktig pusselbit

Annons

Silly Season har tuffat på med hygglig fart i Bandyland Hälsingland.

Men det har handlat om förlängda kontrakt och förlorade spelare – och ingen egentlig toppattack.

På torsdagen höjde Bollnäs GIF tempot, och tempen.

Nu var det väl ingen bomb som briserade där i Snoddas-Logen på Sävstaås IP, men en nog så viktig pusselbit för ett lag med allt mer storslagna ambitioner.

Sportchefen Robban Lindgren mässade sitt mantra om "aldrig mer lagom", och såg mäkta belåten ut när han kunde presentera sin hemvändare Anders Spinnars.

Det var väntat att 31-åringen skulle vända hem till Bollnäs efter sina två lyckade säsonger med Neftyanik i Chabarovsk.

Men det fanns likväl god anledning för Bollnäs klubbledning att fira den här torsdagen lite extra.

Med en Spinnars tillbaka i laget tillförs inte bara spelteknisk kvalitet av yppersta klass, vi snackar också ytterligare en utpräglad vinnarskalle som brinner för framgång.

För en chans att ställa allt till rätta, att äntligen kunna dra ett streck över den där svåra orättvisan och öppna såret från SM-finalen 2011.

Det var lika sympatiskt som typiskt att den vältalige Spinnars ville lyfta fram lagets möjligheter att nå hela vägen, ville poängtera att det bara måste vara den givna målbilden.

Inte många ord om besvikelsen över att – ännu en gång – lämnas i den blågula farstun. Och det dessutom när VM ska avgöras i den mäktiga Jerifej Arena som varit hans hemmahall i två år.

Och nog går det att, inklusive fördelen av lokalkännedom, undra vilka kvaliteter exempelvis Olov Englund har som inte Spinnars kan matcha?

Men det är uppenbart att Anders Spinnars redan nu har sitt fulla fokus på en lång säsong med en hägrande guldskatt i andra änden.

Frågan är då hur en så rutinerad kraft bäst ska bidra på den förhoppningsfulla vägen mot de där Stora Matcherna?

Själv förordade han sig själv som högerback, vilket sådär spontant kan te sig naturligt när Erik Stoor dragit hem till Dalarna.

Men det finns fler möjligheter.

En vore ju att permanent dra tillbaka veteranen Ville Aaltonen på en backplats, och ge Spinnars en defensiv roll på mittfältet – men med rätt att kliva fram och lossa sitt skarpa skott.

För frågan blir ju om det verkligen är vettigt att låta lagets båda bästa bössor hålla till i backlinjen?

Den hänger i sin tur ihop med hur klubben klarar att lösa den där sista (?) och kluriga pusselbiten som sannolikt är avgörande i ett lagbygge för finaler – en garanterad målskytt av allra yppersta kaliber.

Där går jakten vidare bland ett fåtal tänkbara kandidater, sportchef Lindgren antydde också att det inte är helt säkert att det kommer att lyckas – det här året.

Men han konstaterade också att; "vi värvar ju inte Berlin och Hellmyrs för att nöja oss med en fjärde plats".

Nä. Just det.

Spännande fortsättning följer, och det även i Edsbyn där många bandyvänner biter på naglarna medan Simon Jansson funderar över framtiden.

Edsbyn eller Västerås, besked ska komma nästa vecka. Om han nu inte redan bestämt sig och mörkar lite klädsamt av respekt för ett kontrakt som går ut först på tisdag.

Det vore rätt typiskt för en bandyns unga gentleman.

Det vore heller inte särskilt förvånande om en 24-åring på gränsen till landslaget skulle känna lust att testa en annan – och ganska så spännande – bandymiljö hos mästare med en mission.

Men det skulle då vara en betydande förlust, för bandyn i Hälsingland i allmänhet och Edsbyn i synnerhet.

Torsdagens negativa skräll handlade också om sportens framtidslirare, av de som ska visa vägen mot nästa nivå har Erik Pettersson alla förutsättningar att bli den allra främste.

Att Sandvikens 19-årige wunderkid missar årets VM är kanske ingen jättestor grej i sig.

Men det är däremot orsaken, om en ärftlig reumatism ska hämma eller sätta stopp för en av bandyns mest lysande karriärer vore det väldigt vemodigt.

Minst sagt...

Mer läsning