Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckman: Därför är Svenne Olsson ett bra val

/

Bandyförbundet har inte rekryterat en demontränare – utan snarare en skön person som ingen har något negativt att säga om.
Det kan vara nog så viktigt.
Det menar Bandypuls Rikard Bäckman i sin krönika om rekryteringen av den nya förbundskaptenen.

Annons

Svenne Olsson klev av som tränare för Broberg. Situationen blev till slut ohållbar – ingen människa orkar sitta på tre stolar, som ju Svenne har gjort, under en för lång tid.

Han utsåg den på elitnivå mycket oprövade Fredrik Rexin som tränare för Söderhamnsklubben i stället för sig själv.

Parallellerna blir här omedelbart uppenbara. Rexin har gjort bra saker med allsvenska Tellus, som är en förening utan resurser.

Svenne Olsson har gjort bra saker i Broberg – klubben som gått till slutspel under elva säsonger i rad trots på förhand tuffa odds – och ska nu som "färsking" ta över som boss i landslaget. Visserligen har han ju varit med som assistent till Jonas Claesson under två säsonger, men det är ju inte samma sak som att vara storhövding med allt vad det innebär. Svenne Olsson sätter alltså en oprövad tränare i klubblaget – och får själv smaka på samma medicin i landslaget.

Ett mantra som gått på repeat under Svenne Olssons tränargärning, som började när han slutade som spelare i samma klubb 2007, har varit hur duktig han är på att förvandla okända talanger till habila elitspelare. Men saker blir ju inte mindre sanna för att de upprepas.

Diskussionen om hur fräscht det är att plocka in den tidigare assistenten som huvudansvarig i landslaget kommer som ett brev på posten. Det ska den också göra – för i många (andra) sammanhang är det en tråkig lösning.

Jag vill dock hävda att Sven-Åke "Sälen" Olsson är den poppigaste lösningen som det här förbundet har fått fram på länge. Det svenska bandylandslaget skulle tjäna på att bli lite mer folkkärt, och med honom som hövding finns potentialen att växla upp i det avseendet.

Varför?

Därför att han är både roligare och mer karismatisk än många av sina företrädare.

Svenne tar sig alltid tid att svara på frågor. Finns det en liten öppning för att dessutom svara med humor så gör han det. Han är rak, ärlig och öppen – utan att på något sätt framstå som butter. Det här med att få fram unga spelare handlar ju i grund och botten kanske inte så mycket om ren bandykunskap, utan snarare om en förmåga att se människor.

Men sorry alla belackare och vurmare för det egna klubblaget. Ni kommer inte få se någon revolution i landslaget, vare sig i spelet eller i laguttagningarna.

Riktigt så vågad, galen om man så vill, är inte Svenne Olsson. I så fall hade det behövts någon tokigare person på förbundskaptensposten.

Jag tror inte heller att han har någon supertaktisk trollformel som gör att ryssarna åker på smörj så det visslar om det i VM i Uljanovsk 2016.

Men han är uppskattad av alla – och har en uppenbar förmåga att få ihop grupper och skapa harmoni.

Det är en bra start för att bryta den nu treåriga ryska dominansen.

Mer läsning