Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckman: Inga guldlag i Hälsingland

Bandypuls krönikör Rikard Bäckman: "Det har jag svårt att se..."

Annons

Aldrig mera lagom.

Det var så han sa, Bollnäsbossen Robban Lindgren.

När klubben nu har värvat Christian Mickelsson och Anders Spinnars så får man ju ändå ge honom rätt. För de två tillskotten är ju spelare som befinner sig i gränslandet till landslaget – alltså "röd mjölk". Fet, fin och närande.

Men trots de här två fina bandyspelarna som Bollnäs har presenterat under silly season så går det inte undgå känslan av att ha blivit blåst.

Det slog ju aldrig ner någon bomb i Bollnäs.

Men laget är förstärkt och kan i bästa fall förstärka sin bild som en outsider i ett slutspel. Men guld? Nej, det har jag svårt att se.

***

Edsbyns klubbchef Stefan Karlsson bekräftar mer eller mindre att truppen till kommande säsong är spikad. "Byn" har tappat offensiva stjärnan Simon Jansson, mittfältsarbetaren Felix Pherson och komplementspelaren Jimmy Jansson. Mattias Hammarström kommer tillbaka som en klockren förstärkning i skyttet – och Oscar Jonsson får chansen att gnugga på högre nivå som avslutning på karriären.

Men ett starkare lag än förra säsongen och längre än kvartsfinal? Nej, det har jag svårt att se.

***

Broberg har tappat sin bäste spelare, Ilari Moisala, till Vänersborg och även fartspelaren och landsmannen Rolf Larsson. Ersättaren heter primärt Filip Skoglund.

Det är ingen hemlighet att Broberg håller i stålarna och väntar in en bandyhall i Söderhamn. Men risken är att straffet för det blir att man kommer missa slutspelet för första gången sedan Hudiksvall brann, typ.

Varför? Därför att de förmodade konkurrenterna kring slutspelsstrecket har förstärkt bättre.

Så, kvartsfinal igen för Broberg? Nej, det har jag svårt att se.

***

Då var det minsta syskonet i den hälsingska bandyfamiljen kvar då.

Det finns saker som är bra med Ljusdals degradering. Konkret är de två:

Den visade sig att laget ändå hade ett gäng bandyspelare som var elitmässiga – eftersom Jonsson, Skoglund, Hydling och Mårtensson gick vidare till elitklubbar.

Och att man nu i allsvenskan ger ett helt batteri unga spelare chansen att visa upp sig. Jag räknar kallt med att en sån som Filip Ljus, 17 bast, får en plats i startelvan som forward.

Men Ljusdal tillbaka i elitserien säsongen 2016/2017? Nej, det har jag svårt att se.

***

Bandyland Hälsingland tappar mark – det är alldeles väldigt uppenbart.

Men då har vi ju bara en bandyhall på fyra bandyorter också. Bara jönsar och fåntrattar blundar ju för det mönstret.

***

I landskapet söder om Hälsingland finns bara en klubb av värde – och en bandyhall. Sandviken har tappat en världshalv och fått in en världsforward. Det råder ju "Even Steven" över det. Laget med världens mest rotade grundspel står å andra sidan över vad som händer i spelartruppen.

VSK är försvagat i och med Esplunds avsked – gör det att SAIK ensamt tornar på toppen kommande säsong och går till final igen?

Det har jag lätt att se.

Mer läsning