Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckman om finaldebatten: Bandy-Sverige – är baksmällan över? Kan vi resonera nu?

/

Bandy-Sverige!
Är baksmällan över? Har den samlade affekten avtagit?
Kan vi resonera på ett mer nyanserat plan nu när det gått några dagar sedan finalen?

Annons

RÖSTA: Var tycker du att finalen ska spelas?

För det måste väl ha varit i affekt som så många gapade om att SM-finalen borde flyttas tillbaka till Studenternas?

Så många verkar ha glömt att Studenternas inte heller var någon omedelbar publiksuccé när finalen flyttades dit. Det tog som bekant några år innan det lyfte där också.

Har ni glömt snökaoset 2010, när bandysporten fick stå där och skämmas med snö i hela luvan?

Jag var en av de som skrek och levde om mest när bandyn skulle flyttas in överallt för tio år sedan. Jag såg det som ett hot – jag såg den fina kulturen försvinna. Men med facit i hand, nu när de som bestämmer försökt göra bandyn mer professionell, så var dessa drag nödvändiga för den här lilla sportens överlevnad. Något var tvunget att göras.

LÄS MER: Förbundet: "Det är Tele2 Arena som gäller"

Vissa saker har funkat väldigt bra. Bandyspelarna av i dag är för att ta ett exempel bättre än vad de någonsin har varit i och med alla förutsättningar som hallarna runt om i landet har gett.

Det dåliga är väl att många föreningar inte har hängt med på denna resa, vilket gjort att bandyn just nu slits mellan korplagsmässiga organisationer där det inte finns en spänn och Villa Lidköpings SHL-lika proffsighet. Skillnaderna är enorma – men det handlar i nästan samtliga fall om att där folket ställer upp, ja, där finns också förutsättningarna.

Men visst, jag erkänner rakt av att det pirrar till rejält i magen bara Studenternas IP och bandyfinalen nämns i samma mening.

Jag har faktiskt fördelen av att ha varit där privat innan jag började skriva bandy som journalist – med allt vad det innebär, om ni förstår vad jag menar. Jag hade för övrigt min anställningsintervju just där en finalhelg. Vilket också säger en del.

Det var superhäftigt. En flera dagar lång fest där alla som gillar bandy deltog. Lite samma feeling som i Ljusdal, där jag växte upp, och deltog under sena tonåren och i början av vuxenlivet under World cup. Också superhäftigt. Ett flera dagar långt jättekalas där väldigt få förvisso brydde sig nämnvärt om spelet på isen, men okej...

LÄS MER: Öppna brevet som delats av tusentals: Flytta tillbaka finalen till Uppsala

Det här är ingen lätt väg att få mäktiga Tele2 Arena att fungera bra för bandy. Det är ett arbete som kommer ta sina år, vis av erfarenhet. En väldigt bra början är det arenatorg som faktiskt levde upp i år. Det går naturligtvis att utveckla ytterligare för att skapa bättre feststämning.

Det kommer säkert inte vara mer än 16 000 som ser finalen på Tele2 Arena nästa år heller, förutsatt att Hammarby inte går dit vilket i dagsläget inte känns så troligt.

Bandyfamiljen hänvisar till vanans makt och tradition. Just detta synsätt sviker man ju själva nu när det gapas om att ta tillbaka finalen till Studenternas. Hårt arbete, utveckling – och att hela bandy-Sverige faktiskt tackar ja till festinbjudan är vad som gäller. Tycker DU och DIN förening att bandyn är viktig? Ja, se till att representera på bandyfinalen då.

Och priset. Är 400 spänn i snitt verkligen för dyrt för att se en av svensk idrotts klassiker på plats? Knappast. Kritiserar man det så är det för kritikens skull.

Bit ihop nu i stället. Bara genom att alla ställer upp och kommer så kan bandyn fortsätta utvecklas och bli proffsigare och på sikt överleva.

Att hålla på och flytta finalen hela tiden är inte seriöst.

LÄS MER: Axman: Finalen behöver ballonger för att lyfta igen

LÄS MER: Spelarna säger sitt: Så ska SM-finalen få tillbaka sin forna glans

Mer läsning