Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandybröder tillbaka i Edsbyn

/
  • Nu vänder Ola Johansson ryggen åt ABB Arena och blickar hem mot Edsbyn och Svenska Fönster Arena.
  • Hans Elis Johansson har jobbat med sin bror i 20 år, nu gör de gemensam sak i moderklubben Edsbyn.

Edsbyns IF rivstartar silly season med en oväntad comeback.
Bandybröderna, och ikonerna, Ola och Hans Elis Johansson förstärker ledarteamet.
– Vi är engagerade supportrar, som lika gärna kan bidra med något, säger förre guldtränaren Ola Johansson.

Annons

Att kalla det bomb är kanske väl mycket sagt.

Men nog skrällde det lite när Edsbyn sent på söndagen presenterade en utveckling av ledarstaben runt laget.

Och här finns ett positivt symbolvärde som heter duga.

Ola Johansson var ju generalen bakom Edsbyns framgångsvåg i mitten av 2000-talet.

Som tränare i moderklubben lade han taktiktavlan på hyllan efter åtta säsonger som gav sex finaler, ett silver och fem raka SM-guld åren 2004-08.

– De första åren efter det var jag lite trött och måttligt intresserad av bandy. Men de senaste åren har lusten kommit tillbaka, och suget att vara med igen, säger den 57-årige Ola Johansson, som även under sin aktiva spelarkarriär var sällsynt framgångsrik under längre sejourer i både Boltic och Västerås SK.

Han är sedan länge rotad i Västerås, och bor där bara några långa lyror från ABB Arena.

Där finns också det egna företaget Trunk Development (en konsultfirma med fokus på utveckling av ledarskap i företag) med flera gamla bandyprofiler – en är 52-årige lillebror Hans Elis.

– Vi har ju jobbat tillsammans i 20 år, och nu gör vi det här. Det var också en förutsättning för mig, jag hade inte hoppat på det utan min bror. Det gör det extra skoj, säger Ola Johansson.

I grunden handlar om en enkel tanke och spontan ambition.

– Vi är ju båda engagerade supportrar, och känner väldigt starkt för Edsbyn. Så vi kände att det kanske är bättre vi försöker skicka in lite kraft och bidra med det vi kan. Vi vill också göra det fullt ut och inte bara verka i kulisserna, därmed tar vi också mer ansvar, säger Ola Johansson, som samtidigt poängterar att det absolut inte är fråga om någon sorts "toppstyrning" av tränarduon Thomas Liw och Magnus "Kuben" Olsson.

– Nä, tvärtom. Det var en annan förutsättning, att Thomas och "Kuben" skulle köra vidare som tränare. Och det är också de som har bjudit in och öppnat för den här möjligheten.

Konkret innebär det att huvudtränare Thomas Liw och assisterande "Kuben" Olsson kör vidare i sina inarbetade roller – bandybröderna Johansson bidrar med sitt både på plats och på distans.

– De finns ju med varje dag och leder gruppen. Sedan kommer vi att vara en del i en ny och större ledargrupp. Nu återstår att hitta formerna för hur det ska fungera, där är vi inte ännu, säger Ola Johansson, med en given drivkraft för sitt nya engagemang för Edsbyns IF.

– Nu ska vi satsa framåt stenhårt, och försöka bli så bra som möjligt. Alla förutsättningar finns, med starka spelare och en bra verksamhet. Alltså, Edsbyn slutade ju inte vara bra bara för att jag lämnade, ett lag orkar bara inte vinna hela tiden, säger Ola Johansson.

Efter några säsonger med snabb sorti ur slutspelet, så kanske bandybröderna Johansson kan ge den där extra kicken som krävs för att nå de stora matcherna igen...

Mer läsning