Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyeliten gör upp på golfbanan – här är Daniel Anderssons guide: "Honom slår jag lite extra på i vinter"

Vem slår längst? Vem puttar sämst – och vem sköt sönder ett villafönster efter ett osannolikt snedslag 2014? Alltid frispråkige Villa-stjärnan Daniel Andersson bjuder på hissar och dissar inför Bandygolfen i Lidköping som spelas på lördag.

Annons

Annandagen är synonym med bandyns julafton. Sommartid skulle motsvarigheten kunna vara Bandygolfen i Lidköping, åtminstone för spelarna själva. På lördag gör de upp på Läckö golfklubb.

Bandypuls ringde Villa-stjärnan Daniel Andersson, som med hjälp av sponsorer arrangerar Bandygolfen tillsammans med lagkamraterna Johan Esplund och Jesper Eriksson, för att kolla läget inför tävlingen.

– Det är nog få sporter där man kan gå med sina "fiender" på en golfbana under sommaren och ha kul ihop, säger han.

Det finns rykten om att någon ska ha satt en boll genom ett fönster efter en superhook?

– Det kostade oss 20 000 kronor. Det var Jocke Andersson (Vetlanda) och han står fortfarande i skuld för det. Det går inte att förklara i text. Det är en drive som är 200 meter sned och som krossar rutan på en villa som ligger en kilometer från banan. Det huset finns inte, man kan inte ens se det från banan.

LÄS ÄVEN: Här är vårens tio bästa värvningar i elitserien

Det här blir tredje sommaren som Bandygolfen spelas. Totalt deltar drygt 90 personer med företagare och sponsorer inräknade. Närmare hälften är bandyprofiler.

– Vi önskar att vi kunde göra det ännu större och få fler med från norr också, men det kräver sin organisation. Vi har inte tiden för att få ihop en sådan grej, men vi tittar på det inför fortsättningen, säger Daniel Andersson.

– I det stora hela handlar det om att vi kan få några kronor över och skänka till välgörande ändamål, det är det hela tävlingen handlar om egentligen. Som Bandyhjärtat (nya ICA Miniallsvenskan för skolklasser i årskurs 5), det är bandyns framtid och det vill vi främja.

LÄS ÄVEN: Klart: Här är spelschemat för elitserien 2016/2017

Bland stjärnorna som spelar syns bland andra Neftyanik-proffset Erik Säfström och SAIK:s superlöfte Erik Pettersson. Profiler som Göran Rosendahl och bröderna Marcus och Andreas Bergwall deltar också, men bandylirarna från norra Sverige lyser med sin frånvaro.

– Många har fått förfrågan, men isen ligger väl fortfarande på tjärnarna där uppe, så de fiskar väl eller gör något annat, säger Daniel Andersson.

– De flesta kommer redan på fredagen. Då träffas vi och tittar på fotbollen (Italien–Sverige i EM) tillsammans, äter gott och ljuger lite. Legendarerna som slutat berättar hur bra de var när de spelade och vi andra som fortfarande håller på får lyssna.

Kommer du spela själv? Ryktena säger ju att du ska vara ganska bra på golf...

– Jag var det något år, när jag spelade hundra rundor på somrarna, så nu har jag ett handicap som inte stämmer överens med hur jag spelar. Men jag tror inte att jag kommer spela, det är om någon hoppar av.

Hur mycket bandy tänker du på så här års, med drygt fyra månader kvar till premiär?

– Det är svårt att undvika när man tränar sex pass i veckan, det är ganska påtagligt. Man försöker sköta om kroppen så bra det går.

Daniel Andersson.

SEX SNABBA FRÅGOR TILL DANIEL ANDERSSON INFÖR BANDYGOLFEN

Vem har stelast sving?

– Patrik Nilsson. Han hade 122 slag första året. Det kan man väl även ha med bra sving, men på något sätt får han väl jobba in den här. Han har tackat nej av olika anledningar, men han har kanske blivit skrämd av banans svårighetsgrad.

Vem har bäst bolltouch?

– Esplund (Johan) är ju bra, han är väldigt bra från hundra meter och in. Löfstedt (Johan) var med förra året och är också otroligt vass. Han kan inte vara med i år och det finns inget giltigt skäl där heller, så honom slår jag lite extra på i vinter.

Vem puttar bäst?

– Wejshag (Niclas, sportchef på Nya Lidköpings-Tidningen). Han är ju stelopererad.

Och vem puttar sämst?

– Patrik Nilsson där också. 122 slag på Läckö, då har man inte puttat bra heller.

Vem slår längst från tee?

– Thimfors (Jesper). Han väger ju 170 kilo, så det är klart att han har tyngd bakom slagen.

Vem gör av med flest bollar?

– Det kan vara Hvornum (Jesper). Han hade 28 poäng på första nio hålen förra året och en poäng sista nio, så det måste ha gått lite boll där. Å andra sidan hade han ingen driver sista nio. Den sålde Ola Fredricson och pengarna gick till välgörenhet.

Mer läsning