Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyn kompromissar om serieförslag

Samma antal lag i elitserien.
Men en rejält förändrad allsvenska.
Så ser bandyförbundets förslag på seriesystem till årsmötet ut.
– Givet alla särintressen så är det här en riktigt bra kompromiss, säger generalsekreteraren Marcus Norman.

Annons

I september började en arbetsgrupp hos bandyförbundet att se över seriesystemet. Det har bollats, och "provocerats", fram och tillbaka.

Nu kommer man med ett slutgiltigt förslag, som skickats ut till föreningarna enligt givna spelregler, det vill säga 30 dagar innan årsmötet som hålls i Stockholm i juni.

– Det här är välberett, både på längden och på tvären. Det känns som svårt att nå konsensus, då föreningarna ju ser till sin egen sits. Men givet alla särintressen så är det här en riktigt bra kompromiss, säger Marcus Norman

Tidigare har det pratats om att banta elitserien till såväl tio och tolv lag. Men enligt det presenterade förslaget blir antalet elitserielag orört – 14 stycken. Det som dock förändras är att inget lag avslutar serien tidigt i februari.

– Det första förslaget sa tio, det andra sa tolv. Nu är vi tillbaka på 14, därför att elitserieföreningarna unisont vill vara 14 lag, säger Marcus Norman.

Sex lag går direkt till kvartsfinal, medan lag 7-10 får spela åttondelsfinal. Ett upplägg liknande det som hockeyn använder sig av i SHL.

– Alla ska få spela vidare, det är för tidigt att sluta 10 februari, då är det liksom en månad vinter kvar. Det är trist att säsongen är slut redan då, säger Marcus Norman.

Precis som tidigare får de fyra sista lagen kvala sig kvar i högsta serien – men nu mot varandra, där ett lag åker direkt ur.

Det är i allsvenska de stora förändringarna föreslås ske. Där blir det 16 lag – men de är indelade i en norr- och södergrupp.

– Det blir samma tabell, men norr möter norr två gånger men söderlagen en gång, säger Marcus Norman.

Är det av ekonomiska skäl för klubbarna, för dyrt med resorna?

– Nej, det hade nog blivit samma ekonomi i att ha tolv lag (i en rak allsvensk serie). Men det hade varit en för stor bantning, att ha 14 lag i högsta serien och bara tolv i allsvenskan. 14 i högsta och 16 i allsvenskan är en bättre väg. Det hade blivit väldigt svårt för lagen i division 1 att ta sig upp också, det blir en bättre sportslig möjlighet med att ha allsvenskan lite större.

De allsvenska topplagen spelar ett eget kvalslutspel med semifinaler och en final – där vinnaren går direkt upp i elitserien. Något som Marcus Norman uppskattar.

– Det har varit en av ansatserna med det här arbetet att ett lag ska bytas ut i varje serie varje år, säger han.

13 juni är bandyförbundets årsmöte, då medlemsföreningarna ska rösta om detta. Förslagen för nivå 1 (elitserien), nivå 2 (allsvenskan) och nivå 3 (division 1) avses börja gälla säsongen 2017/2018.

Mer läsning