Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyprofilen tippar kvartsfinalerna: "Det som talar för dem är att ingenting talar för dem"

/

På lördag startar slutspelet.
Fyra heta kvartsfinaler ska avgöras.
Bandypuls ringde den forne VSK- och Hammarbyprofilen Jonas Holgersson för att få hans syn på de fyra mötena.

Annons

VÄSTERÅS SK–VÄNERSBORG

Analys

Det är VSK man ska ta sig förbi om man ska vinna SM-guld. Det har de visat sedan de klev upp på tronen förra säsongen och de har fortsatt på den nivån i stort sett hela den här säsongen. Svårast på vägen för VSK är kvartsfinalen, ungefär som för Sverige i semifinalen i VM. Man bygger hela formen på att den ska trappas upp i slutet av ett slutspel – och ju längre man är från sitt mål, desto större är chansen att man tjuvar. Där finns chansen för Vänersborg.

– Det som också talar för Vänersborg är att ingenting talar för dem. Deras chans tänker jag är att störa Sverige som finnarna gjorde i VM – att Vänersborg synar VSK, för det är det inget lag som gjort på ett tag. Och om Vänersborg vinner hörnmatchen i varje match, vilket är fullt möjligt, då är det jämnt. Det behöver inte vara större skillnad än så för att det ska bli tajt.

Chanser till avancemang i procent

80–20.

Tips

3–1 i matcher.

 

LÄS ÄVEN: Enkät: Vilka vinner guld? Vem blir slutspelets kung?

 

VILLA LIDKÖPING–VETLANDA

Analys

– Villa har odlat ett spel som vuxit hela säsongen. Nu är det dags för dem att visa det. Framför allt har man den bästa defensiven som Villa haft sedan, ja, alltid skulle jag säga. Det är en trygghet. Nu testas Villa som kommer att få driva matchserien. Är de redo att göra det? Det tror jag, men det kommer inte vara enkelt.

– Jag tror att det var oerhört viktigt för Vetlanda att de slog Villa borta för att det ska finnas en tro internt. Hemma tror de på riktigt att de kan slå alla lag och har i stort sett gjort det.

Chanser till avancemang i procent

70–30.

Tips

3–2 i matcher.

 

SANDVIKEN–HAMMARBY

Analys

– Är det någon som kan analysera det här? Det är det mest spännande med den här serien – lagen vet inte själva var de är eller vad som är deras starka sidor. Båda startar med nästan blankt papper i slutspelet. Det första jag tänker är om "Chrille" (Christoffer Edlund) kan spela eller inte, det är symptomatiskt för den här matchen.

– Läget passar Hammarby bäst, de har kämpat sig till ett kaos i föreningen i fem-sex års tid. Med läget de har nu har de inget att förlora på kort sikt utan bara saker att vinna. För SAIK är läget klurigare, som riskerar att åka ur kvartsfinal för första gången på 30 år eller vad det är. Oavsett vilket lag som vinner den här kvartsfinalen så behövs en rejäl omgång av varandra för att stå redo i en semifinal.

Chanser till avancemang i procent

50–50.

Tips

2–3 i matcher.

 

LÄS ÄVEN: En kvarts miljon gick på bandy – här är elitserien i siffror

 

BOLLNÄS–EDSBYN

Analys

– För det första är det häftigt att de möts i kvartsfinal, det blir en speciell serie förväntar jag mig. Bollnäs har 15 matcher utan att få stryk och tolv raka segrar, det säger vilken form de är i. Men lika snabbt som den föll på plats kan den falla ur. Däremot är det inget som talar för det om du frågar mig i dag, men jag ser det inte som omöjligt.

– Från start är det här lite som VSK–Vänersborg med tanke på vad lagen kommer ifrån. Det finns inget som talar för det Edsbyn, men skillnaden jag kan se är att Edsbyn har petat in rätt mycket saker i truppen för att vara redo för kvartsfinal. De har potential att växla upp, men det ska göras och det ska testas mot det mest formstarka laget.

Chanser till avancemang i procent

60–40.

Tips

3–2 i matcher.

LÄS ÄVEN: Prytz "tryggare än någonsin" inför kvartsfinalen

Mer läsning