Måndag 22 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls betygsätter: Så bra är VSK och Villa – lagdel för lagdel

/

Det är dags för den 109:e herrfinalen i svensk bandy.
På ena sidan: Västerås SK. På andra sidan: Villa Lidköping.
Bandypuls Christoffer Million och Rikard Bäckman betygsätter klubbarna, lagdel för lagdel, inför slaget på Tele2 Arena.

Annons

VÄSTERÅS SK

MÅLVAKT

Andreas Bergwall

Betyg: 5/5

Kommentar: ... överflödig egentligen. Av många ansedd som världens bästa bandymålvakt, av vissa till och med bäst genom tiderna. Har svajat i de semifinaler som VSK svajat, men fullt motiverad i 90 minuter – som i en SM-final – brukar han vara ett monster.

FÖRSVAR

Simon Folkesson, Patrik Sjöström, Anders Bruun, Stefan Edberg, Oscar Gröhn

Betyg: 4/5

Kommentar: Simon Folkesson ett utropstecken under säsongen. Stor skyttekompetens i Patrik Sjöström och Anders Bruun. Stefan Edberg en av elitseriens klokaste backar. Oscar Gröhn tillbaka från ögonskada sent i slutspelet och har varit viktig direkt. Inga superstjärnor, men riktigt hög elitserieklass genom hela försvarslinjen.

MITTFÄLT

Magnus Joneby, Mikael Olsson

Betyg: 4/5.

Kommentar: Kraftfulle Magnus Joneby står för klubbhjärta och envishet. Mikael Olsson är en av elitseriens kanske mest utpräglade box-till-box-mittfältare. Var bra i fjol och har varit ännu bättre i år även om det inte räckte hela vägen till VM-plats.

ANFALL

Tobias Holmberg, Ted Bergström, Simon Jansson

Betyg: 4/5.

Kommentar: Simon Jansson har gjort en riktigt stark debutsäsong i VSK som "ersättare" till Johan Esplund. Tobias Holmberg har lyft sig flera nivåer jämfört med i fjol och har hittat rätt i sin roll till höger i anfallet. Ted Bergström har gjort sin bästa säsong i klubben och gör både konstmål och konstiga mål.

BÄNK:

Betyg: 4/5.

Kommentar: Högt med en fyra? Kanske, men som avbytarbänk betraktad så är den värd betyget. VSK har elitseriens bredaste trupp och på den här bänken finns kvalitet att hämta. Fjolårets SM-finalhjälte Jonas Nilsson, som gjorde hattrick i guldmatchen mot SAIK, har inte varit lika bra den här säsongen även om det sett bättre ut under andra halvan. Jacob Bucht är en habil allroundlirare som spelat på nästan alla positioner förutom målvakt den här säsongen. Janne Rintala har jokerpotential och var också den som satte punkt med sitt 6–4-mål i förra årets final. Har så bred trupp att seniorer tvingas vila.

HUVUDTRÄNARE

Michael Carlsson

Betyg: 4/5.

Kommentar: En supervinnare som spelare och har fortsatt på samma spår under inledningen av elittränarkarriären. Ett SM-guld och nu en andra final på lika många säsonger är en utomordentlig start, men inför lördagens bandyfest får han nöja sig med en stark fyra. Man blir ingen Ola Johansson (fem raka SM-guld med Edsbyn på 2000-talet) på två år. Nytt guld i dag, då börjar det närmare sig femstjärnigt!

TOTALT: 25 av 30.

 

TV: 14.00: Bandypuls livestudio från Tele2 Arena

 

VILLA LIDKÖPING

MÅLVAKT

Jesper Thimfors

Betyg: 3/5.

Kommentar: Ojämn debutsäsong i Villa. Hade det särskilt tufft innan VM-uppehållet, men har spelat upp sig efter det. Riktigt bra när han är bra, men reslige Thimfors behöver höja lägstanivån. Definitivt i skuggan av Bergwall i en målvaktskamp.

FÖRSVAR

Lars Fall, Martin Andreasson, Martin Johansson, Tobias Backman, Petter Björling

Betyg: 4/5.

Kommentar: Elitseriens bästa försvar, bara av den anledningen ska betyget vara högt. Framför allt högersidan har varit tät med passningsklubban Fall och energiliraren Andreasson. Centralt har Johansson gjort sin bästa säsong i karriären. På vänstersidan står Backman stark i positionsspelet och Björling utmanar med sin fart. Likvärdiga med VSK i försvarslinjen, snäppet svagare skytte.

MITTFÄLT

Johan Esplund, Jesper Eriksson, Martin Karlsson

Betyg: 5/5.

Kommentar: Med namn som Johan Esplund och Jesper Eriksson på ett mittfält blir betyget av högsta sort om det så är Kalle Anka (nåja) som tar den sista platsen. Nu råkar det dessutom vara succéjunioren Martin Karlsson som spelar ihop med trollkarlen Esplund och motorn Eriksson. Kreativitet och skridskoåkning i överflöd.

ANFALL

David Karlsson, Daniel Andersson

Betyg: 5/5.

Kommentar: Vad annat kan det bli än full pott? David Karlsson är hela Sveriges målkung genom alla tider och det har väl inte undgått någon vad Daniel Andersson kan göra på en bandyplan, även om inte det här har varit hans bästa säsong i karriären. Duon är ett ständigt hot för motståndarna.

BÄNK

Betyg: 3/5.

Kommentar: Hade troligen varit en tvåa om det inte vore för legendaren Magnus Muhréns inträde i spelartruppen. Mattias Johansson har bidragit med sin energi under slutspelet och inte minst semifinalserien. Johan Malmquist en trotjänare som är pålitlig när han väl får speltid, men vad gäller truppbredd och bänkkamp så vinner VSK klart.

HUVUDTRÄNARE

Johan Sixtensson

Betyg: 3/5.

Kommentar: Ytterst ansvarig i det Villa som troligen aldrig har varit bättre rustat för ett SM-guld. Tillsammans med Magnus Muhrén har Johan Sixtensson byggt ett Villa som numera är riktigt bra över hela banan. Tog över ett redan starkt lag inför förra säsongen och står nu inför sin första SM-final. Mer rutin och nya framgångar för Villa nästa säsong, då höjs betyget.

TOTALT: 23 av 30.

Mer läsning