Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls krönikör Peter Axman: En stjärnsmäll som fick bandyfamiljen att tappa hakan

/
  • Vad hände här? Villas vassa duo Daniel Andersson och David Karlsson överraskade både sig själva och alla andra med urladdningen mot mästarlaget VSK.

Det var en stjärnsmäll som fick alla i bandyfamiljen att tappa hakan – och gnugga ögonen.
Och frågan är hur länge Villas skrotning av Västerås (9–3) kommer att eka?

Annons

När ett grönvitt "bandymonster" faller så tungt – då blir det också med ett dån som får halltak att svaja och isar att spricka. Ingen kunde väl se det komma. Mästarlaget hade levererat på hög nivå hela försäsongen, och utan större besvär städat av Hammarby med 3–0 i hemmapremiären.

Villa Lidköping hade en vingligare väg mot seriestart, och 4–1 i bortapremiären mot ett redan turbulent Sirius gav inget säkert formbesked.

Lägg därtill en hemvändande storstjärna – Johan Esplund – som i en intervju efter världscupen medgav en viss vilsenhet i ett delvis nytt spelsystem med Magnus Muhrén som en av arkitekterna.

Men det var inte mycket att grubbla över efter fredagens rivstart med tre raka mål på en kvart inför en jublande storpublik (3 548) i Sparbanken Lidköping Arena.

Och det blev bara historiskt fnöske efter en första halvlek där Villa drog Pumaplösen över chockade mästare med 7–0 på 39 minuter.

Mest av alla dundrade "lille" David (Karlsson) som tvingade "jätten Goliat" Bergwall plocka ut sju bollar ur nätet. Sju! Villas effektive veteran är en personlig favorit. En grym boxlirare med underskattad teknik – David Karlsson kan göra små konstverk av nedtagningar i knepiga lägen.

Frågan är då vad käftsmällen får för betydelse på sikt?

Så här sade Ted Bergström till VLT: "Kanske var det bra att få den här kallduschen tidigt på säsongen. Det bevisar också att vi inte kan spela på 98 procent, utan att vi måste gå hundra för att kunna slå alla lag."

Även om det var en rätt förväntad replik, så tror jag energiliraren från Söderhamn är på rätt spår här.

Det går liksom inte att döma ut ett helt galleri för en usel tavla, och lita på att mesta mästarna redan stoppat undan det plumpa matchprotokollet i en låda märkt "shit happens".

Kungälv må bäva inför onsdagens match i ABB Arena, skulle förvåna om inte Ari Holopainens kämpar får ställa bussen på långtidsparkeringen från start – vare sig de vill eller inte.

Senast Västerås SK åkte på en så svidande förlust, 3–13 hemma mot Broberg i januari 2013, blev den negativa effekten påtaglig. VSK förlorade då fyra av de fem matcher (1–6 mot Kungälv, till exempel) som var kvar i serien – och slirade snabbt ut ur slutspelet efter tre raka mot Villa i kvartsfinalen. Det här blir en annan historia, lita på det.

Men måhända var också den "galna fredagen i Lisch" ett första tydligt tecken på att Villa ändå ÄR redo att lägga i finalväxeln den här säsongen.

Det blir spännande att se om laget fixar ett trendbrott i onsdagens första utematch på Hällåsen i Söderhamn, där Villa åkt på däng (2–4 och 3–5) de två senaste säsongerna.

Mer läsning