Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls krönikör Rikard Bäckman: "En tia för proppen och ingen hade brytt sig"

/
  • Bandypuls krönikör Rikard Bäckman om tacklingen i Vänersborg:

Bandypuls krönikör Rikard Bäckman anser att det största misstaget som begicks i Vänersborg Arena var när Patrik Sjöström klarade sig undan en tiominutersutvisning.
"Då hade ingen brytt sig", skriver han.

Annons

TV: Se den anmälda tacklingen här

"Riktigt hårt försvarsspel från Västeråsarna, som står upp", sa kommentatorn i matchen Vänersborg–Västerås SK när Patrik Sjöström proppade Alexander Zitouni.

Robin Lundqvist åkte över mittlinjen, passade bollen i djupet till Alexander Zitouni, som precis hann ta emot bollen, titta ner på den och bestämma sig för att försöka kliva insida. Patrik Sjöström läste det hela och hade bestämt sig för att kliva upp i situationen.

Där har VSK-försvararen ett avvägande att göra – tar han risken och kliva men inte får stopp på anfallande lag så sätter han sitt eget lag i ett kritiskt läge.

LÄS MER: Avslöjar: Bandyns första fall av videogranskning

Zitouni hinner inte ens göra sin dragning fullt ut innan det smäller – och olyckligt nog träffar Sjöströms axel hans huvud.

Fult? Nja, snarare kanske lite väl brutalt. Han hinner faktiskt dra in "röven" och det är ju knappast frågan om en låg bentackling. Vid sådana kan man börja gapa om matchstraff och avstängning.

Domaren Valdemar Olsson pekade mot bollen och VSK kunde ställa om på sin motståndare. Det stora felet som begicks sekunden efter denna efteråt mycket uppmärksammade situation var att Olsson inte visade ut Patrik Sjöström tio minuter för våldsam tackling. Hade domaren gjort detta så hade ingen brytt sig nu – och det hade inte hamnat på förbundets bord...

LÄS MER: Zitouni om tacklingen som gav hjärnskakning

Att kliva insida gör ondare än att bara skydda boll och glida utsida. Det var inte heller en "blind side", för Zitouni hade faktiskt tagit emot passningen och var helt medveten om att han skulle gå framåt. På insidan.

Att bandyförbundets domarkommitté nu har upptäckt de tekniska möjligheter som varje filmad elitseriematch medför är nästan lite komiskt. Mest med tanke på att man är sist i hela världen på den bollen.

Vi har väl alla tagit del av vilken problematisk situation hockeyn har satt sig i. Där vevas varje tveksam situation i situationsrummet, och många spelare har drabbats av totalt horribla avstängningar av typen sex matcher varav två omvandlas till böter för hårda tacklingar.

Det är nästan lite "hela Sverige skrattar" över den soppan.

LÄS MER: Sjöström: "Jag gör inget fult överhuvudtaget"

Ska nu bandyn börja gå in och peta i situationer i efterhand för att man tycker det är läckert med teknik så är det en dum väg. Det är hemskt tråkigt att Vänersborgs vassa skridskoåkare Zitouni fick en hjärnskakning – det är skador ingen vill se. Men blir Sjöström, som mest är känd för sitt skott snarare än att vara ett bandysportens råskinn, avstängd i efterhand för en propp som skulle ha renderat i en tia så är det dags att oroa sig för sportens framtid på riktigt. För då kommer det granskas till höger och vänster efter var och varannan match.

Bandysporten borde ägna alla sina resurser och all sin kraft åt att få folk till arenorna, i stället för att införa efterhandsgranskningar av videofilmer.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning