Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls krönikör "Zocke" om Muhréns comeback: "Vet Villa vilken eld man leker med?"

/

Hipp hipp hurra… och nej. Det är med blandade känslor jag tar emot ryktena om Magnus Muhréns återkomst på isen. Ett lyft för sporten på alla sätt och vis, men vet Villa vilken eld man leker med?

Annons

LÄS MER: Villatränaren bekräftar: Muhrén aktuell för comeback

Jag vill först och främst deklarera att jag älskar "Murren" på alla sätt och vis. Han är en av få människor i Bandysverige som säger vad han tycker och tänker. Han har dessutom ett register som få spelare i världen kan matcha, förmodligen även i dag.

Men samtidigt som mitt bandysinne rusar av endorfin tror jag ändå att riskerna är större än möjligheterna. Tyvärr. Jag bygger min uppfattning helt på egna erfarenheter.

Jag har själv suttit i situationen där jag haft en av världens bästa genom tiderna i tränarleden, där man genom skador och smal trupp kan motivera en comeback. Där man lockas av det PR-mässiga och att ledaren i fråga definitivt besitter spetskompetens som flera aktiva saknar. Jag tänker givetvis på Muhréns jämbördige motsvarighet Pelle Fosshaug.

Var går gränsen för när man är ledare? När är man medspelare? Kan man uttrycka sig på samma sätt till den spelande tränaren som till kompisen? Det är ett vågspel som är svårt att hantera i en grupp. Tro mig.

LÄS ÄVEN: Bandypuls guide inför fredagens sju matcher

Framför allt måste man förstå problematiken i att en världsstjärna ska vara avlastning. Det är som att be Bruce Springsteen ställa sig i orkestern och kompa på gitarren. Det är svårt. Det är en balansgång som jag tror få kan hantera. Pelle gjorde det inte.

Har man en gång stått i fokus och fått diktera spelet tror jag det är svårt att acceptera en avlastande roll. Hjärnan och egot vill annat när man väl står där. Därför blir jag lite förvånad att Villa tar chansen. Ett Villa som faktiskt levererat ur ett lagperspektiv som man inte har gjort tidigare år.

Att comebacken är aktuell beror givetvis på att Magnus vill spela och genom åren har lagen oftast gjort som Magnus vill. Jag hoppas verkligen att jag har fel, men på något vis har jag svårt att se att det inte kommer spegla sig på isen också. Har laget Villa spelarna för att hantera det? Jag tror inte det, men som sagt – jag hoppas att jag har fel.

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning