Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bästa helgen på året"

/
  • För tredje året i rad arrangerades en materialarträff – den här gången i Edsbyn med Stefan Asikainen (närmast i bild) som arrangör.

De sliter och släpar i skymundan – ideellt eller för småkronor i förhållande till arbetsmängd.
Det är nog inte fel att kalla dem bandyns verkliga hjältar.
I helgen hade elitseriens materialförvaltare den årliga träffen i Edsbyn.

Annons

Sedan två år tillbaka har materialförvaltarna inom elitseriebandyn en sammankomst efter säsongen. Det började med en Ålandskryssning och följdes upp med Vänersborg i fjol.

I år stod Edsbyn som värd för träffen för hjältarna som ofta är först in och sist ut ur omklädningsrummet och som kånkar landet runt för att passa upp på sina spelare.

– Det här är bästa helgen på året, säger Edsbyns materialare Stefan Asikainen.

Materialförvaltarna anlände till Edsbyn på fredagseftermiddagen och stannade hela helgen. Alla klubbar hade representanter på plats utom Västerås SK, Broberg och Kalix.

Mats "Big M" Mossberg, materialare i Sandviken sedan tio år tillbaka, tycker precis som Stefan Asikainen att helgen är en höjdpunkt.

– När det är matcher hejar man på varandra och ger en kram, men när man är här i tre dagar får man träffas och umgås. Det är helt suveränt. Vi har det gott och planerar så att vi slipper släpa grejer i onödan under säsongen, säger "Big M".

Hur många timmar i veckan gör du som materialare under en säsong?

– Jag kan inte säga exakt, men mer än 40 timmar blir det.

Du har ju sonen Daniel (Mossberg) i laget. Blir han trött ibland på att ha med farsan överallt eller tycker han att det är kul?

– Haha, han har inte sagt något i alla fall, så jag tror att han tycker att det är bra.

Resultatet av de tidigare materialarträffarna har blivit att matcharrangerande klubb alltid står för till exempel kaffe, bullar, massagebänkar och tejp till gästande lag.

– Vi bestämmer vad som ska finnas på arenorna. Det är viktigt att slippa släpa grejer i onödan, för vi sliter faktiskt. Därför träffas vi och försöker göra det så enkelt som möjligt för varandra, säger Stefan Asikainen.

En av de mer långväga materialförvaltarna i helgen var Pontus Andersson från Vänersborg. Vid 25 års ålder har han redan varit i branschen i tio år.

– Kan man inte spela bandy får man vara materialare i stället. Jag halkade in med farsan som var målvaktstränare i IFK och på den vägen är det, säger han.

Helgens sällskap har bestått av 17 herrar i sina bästa år. Ännu har inte kvinnorna kommit in på materialarsidan i elitserien. Stefan Asikainen hoppas på en ändring i framtiden.

– Vi pratade faktiskt om det på fredag kväll, om vilken förening som blir först att ha en tjej med. Det skulle vara roligt om det blev så. Vissa klubbar har massörer, men ingen materialare vad jag vet, säger han.

Vad har ni kommit fram till i helgen som ni tar med er in i nästa säsong?

– Det kom upp lite prat om matskåp och badtunnor till spelarna, att man alltid kan ringa varandra om man behöver sådant. Men mest är det att vi fortsätter på det vi redan har.

Hur summerar du träffen?

– Trist med vädret. Vi tänkte ha femkamper och grejer, men det gick inte. Annars har det varit kanon. Det var faktiskt första gången som Tillberga och Gripen var med, så det var roligt att träffa dem.

Mer läsning