Måndag 22 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergwall – en gigant när det gällde som mest: "Räddningen på returen kommer aldrig att hända igen"

/

När det stod som allra mest på spel så växte Andreas Bergwall till en gigant.
Med en rad kvalificerade räddningar var han nyckelpjäsen när Västerås tog klubbens 20:e SM-guld.
– Man vet inte ens vad som händer i kroppen, säger målvaktsveteranen om den matchavgörande räddningen vid 2–2.

Annons

Andreas Bergwall klev in till sin åttonde SM-final. På andra sidan stod ett guldtörstande Villa Lidköping. Skulle Lidköpingslagets stora hunger och längtan bli avgörande?

Nej. För när det stod som mest på spel så växte han sig som allra störst, Andreas Bergwall – och nu är Västerås svenska mästare efter 5–2 mot Villa Lidköping.

Bergwall svarade för en rad högklassiga räddningar. Den allra vassaste kom vid ställningen 2–2, då Villa hade kommit ikapp och jagade ett ledningsmål. Det är även räddningen som Bergwall själv minns när han efter matchen ombeds plocka ut den vassaste.

– Dubbelräddningen vid 2–2, när Danne (Andersson) lägger den till vänster. Jag får handen på den och räddningen som är på returen kommer aldrig att hända igen.

Efteråt kunde han själv inte beskriva hur han kunde parera skottet.

– Man vet inte ens vad som händer i kroppen, det är bara någonting som sker.

Andreas Bergwall spelade alltså sin nionde SM-final. Och tog det femte SM-guldet. Hur han rankar det väntar han med att kommentera.

– Just nu är det jättesvårt att säga exakt var man lägger det, det brukar komma efter någon vecka. Just nu känns det självklart stort.

Det enda som retade honom var den alltför tidiga planstormningen från VSK-fansen. Flera gånger tvingades Andreas Bergwall att mota tillbaka supportrarna.

– Håll er på läktaren för fan. Jag har varit med om det innan, och det blev ett jäkla liv efter den. Det känns jätteonödigt att man inte kan hålla sig tills det blåses av på riktigt, säger han.

När slutsignalen väl gick firades det däremot vilt med fansen på isen. Sista gången för Bergwall?

På presskonferensen efter matchen var det en skämtsam stämning när frågan om den fortsatta spelarkarriären kom på tal. Själv tvekar inte målvaktsveteranen – han vill spela vidare.

Bergwall skickade dessutom en passning till klubbchefen Michael Campese, som svarade med tummen upp när en kontraktsförlängning kom på tal.

– Det är inte bara den här matchen som är rolig, jag tycker att det är jätteroligt. Det är roligt att umgås med grabbarna i omklädningsrummet dagligen. Även om kroppen gör ont så är bandy fortfarande det roligaste som finns, säger Andreas Bergwall.

Nu alltså med fem SM-guld på meritlistan. Får han själv bestämma blir det fler.

Mer läsning