Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergwall: "Förbundet får jobba ihjäl sig i vinter"

/

Svenska bandyförbundets nya regler retar flera av landets målvakter.
Mest upprörd är Västerås SK:s Andreas Bergwall – men förbundet står på sig.
– Det här är för målvakternas skull, inte för vår, säger Lars Wennerholm på förbundets tävlingsenhet.

Annons

Det pågår just nu en "gallergate" i bandy-Sverige. Sedan Svenska bandyförbundet beslutat att all utrustning ska vara CE-märkt är gallret som Andreas Bergwall använder inte godkänt. Samma galler, som tillverkas i Ryssland, används av bland andra Erik Persson i Edsbyn, Martin Falk i Sandviken och Jesper Thimfors i Villa Lidköping.

Att det specifika gallret inte är godkänt för kommande säsong är för att det saknar ett intyg som visar att gallret är CE-testat. Andreas Bergwall, som bara får produktbeskrivningar av den ryska leverantören, är kritisk.

– Jag har aldrig hört ett ord om gallret som jag haft sedan 2004. Jag förstår tanken med säker utrustning, men då får man ju styra upp allting. Då får förbundet jobba ihjäl sig i vinter.

På vilket sätt, menar du?

– Tandskydd är inte godkända om de inte är tillverkade av tandläkare, hakskydden är inte märkta. Alla bandyhandskar är CE-märka, men så fort du klipper i en produkt är den inte godkänd längre, säger Andreas Bergwall.

– Jag har inte haft en person som kommit med en skada efter att ha använt gallret. Hade var och varannan varit skadad hade jag inte sagt ett ord. I Ryssland har det provskjutits i 150 kilometer i timmen på gallret utan att det blivit ett märke, fortsätter han.

Läs mer om Andreas Bergwall: Lesjöfors fostrade "världens bästa målvakt"

Lars Wennerholm på bandyförbundets tävlingsenhet instämmer i att det högst troligt inte är något fel på gallret och att det enda som saknas är CE-märkningen.

– Masken som sådan säger vi inget om, den har vi inget emot. Det enda vi har något emot är att man inte kan upplysa att ett riktigt CE-test är gjort utefter de kraven som finns. Vi gör det här för att målvakterna ska få försäkringsskyddet de är berättigade till.

Däremot tillbakavisar Lars Wennerholm att tandskydden inte skulle vara CE-märkta. Han förnekar även påståendet om hakskydden.

– Där har Bergwall helt fel. De gamla munskydden som hänger vid hakan är ej godkända och CE-märkta eftersom tillverkningen är för liten och det är för dyrt att göra tester, men där finns en överenskommelse med försäkringsbolaget. Så länge de finns kvar så är de godkända.

Bergwall pratar om att så fort man klipper i en CE-märkt bandyhandske är den inte godkänd längre. Hur kommenterar du det?

– Då har den spelaren aktivt gjort en justering av utrustning och då får den spelaren vara medveten om vad han har gjort. Det är så det funkar.

Enligt Lars Wennerholm informerades klubbarna om krav på CE-märkning redan i samband med Svenska cupen i fjol. Förra säsongen fick målvakterna ändå spela med det inte CE-godkända gallret efter "en tyst överenskommelse".

Andreas Bergwall tycker att Svenska bandyförbundet som organ skulle kunna godkänna gallret, men Lars Wennerholm håller inte med.

– Vi har inte kompetensen att göra det. Det är bättre att gallerleverantören själv gör det, säger han.

Västerås SK:s supermålvakt, av många ansedd som den bäste målvakten någonsin, undersöker nu möjligheten att få gallret CE-märkt i Sverige och EU.

LÄS MER: Axman: Vi snackar om ett grönvitt bandymonster

Till seriestarten hoppas han att problemet ska vara ur världen. 41-åringen är fast besluten att bära gallret i premiären hemma mot Hammarby den 23 oktober.

– Jag tror och jobbar för det, att alla som har gallret ska kunna använda det. Men hade det här kommit 2004, då hade jag sagt "åfan" och inte använt gallret, men nu har jag spelat med det i elva år och nu säger man att jag inte får använda det.

Mer läsning