Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlin inför Bollnäs tuffa hemmapremiär mot Saik: "Känner igen spelarna, men inte spelet"

Åtta säsonger som "stålman" och två SM-guld.
När Bollnäs tar emot Sandviken i onsdagens hemmapremiär på Sävstaås är det gamla bekanta gäster för Daniel Berlin.
– Jag känner spelarna väl, det är en fördel. Däremot känner jag inte igen spelet, säger Giffarnas 29-årige mittmotor, som gör sin sista säsong på kontraktet.

Annons

TV: Bollnäs tränare Jocke Forslund om insatsen i Vetlanda - och vad som väntar på onsdag

Läs mer: Bortdömda mål kostade poäng

När den etablerade stjärnliraren Daniel Berlin var klar med Ryssland efter två säsonger i Dynamo Moskva, då hade han en given utgångspunkt.

– Jag var sugen på ett lag som inte var helt färdigt, har han förklarat tidigare.

Läs mer: Funderade på IK Sirius

Då fanns fortfarande moderklubben IK Sirius med i bilden, där Björklingegrabben som 15-åring hann med en säsong i A-laget innan det blebv flytt till bandygymnasiet i Sandviken och fortsatt spel i Saik.

Nu blev ett i stället ett "halvfärdigt" Bollnäs GIF och ett uppdrag över tre år att – tillsammans med Per Hellmyrs – lyfta klubben inom räckhåll för bandyns "heliga Graal".

Lika fokuserad på träning som på match - Daniel Berlin lämnar inte mycket till slumpen.

Under två säsonger har han haft en nyckelroll när Bollnäs byggt en stabil grund och en delvis ny identitet som spelförande lag – och ett vinnande lag.

TV: Höjdpunkterna från bortapremiären

Men det har inte räckt hela vägen till en SM-final.

Frågan är om det här blir sista blåorange rycket för Daniel Berlin, som pendlar från Sandviken där han bor med familjen?

– Alltså, det är väl så att man funderar lite inför varje säsong, nu blir det lite extra eftersom det är det sista på kontraktet, säger Daniel Berlin, strax före måndagens träning på ett Sävstaås i bästa höstfason.

– Kolla så härligt, nu kan vi bara hoppas det blir ett liknande väder på onsdag. Det är perfekt för bandy, säger Berlin, och skiner upp.

Däremot att han inte redo att ge någon mer tydlig vink om vad som händer efter den här säsongen.

– Svårt att säga i det här skedet, och det är ju inte bara mitt beslut. Det handlar också om vad familjen tycker, och även såklart var klubben har att säga. Det får vi ta senare, säger Daniel Berlin, ivrig att komma ut på den glansigt perfekta parketten.

Återförenade i blåorange - Daniel Berlin och Patrik Nilsson är ex-stålmän som ska fixa kryptonit i onsdagens hemmapremiär mot Sandvikens AIK.

En fokuserad och ambitiös tävlingsmänniska som inte gillar att slarva med någonting kring sin sport, vare sig på matcher eller träning.

Det har undertecknad lärt sig den hårda vägen, efter ett försök att få ett litet snack mitt under värmning inför en match. Det var ingen bra idé.

Nu har jag gjort upp om en pratstund strax före träningspasset, och då är det inga problem alls att ställa några frågor inför hemmapremiären mot ett Sandviken med tidernas mest besynnerligt svängiga säsongsupptakt – från 0–5 borta mot Villa till 8–1 hemma mot mästarlaget Västerås.

Läs mer: Pettersson glödhet i målfest

Ett välbekant motstånd för dig – har det egentligen någon betydelse?

– Tja, jag känner ju spelarna väl och vet ofta hur de tänker i vissa sistuationer, och det kan såklart vara en fördel. Men däremot känner jag inte igen spelet i dag. På min tid i Saik var det fler passningar, därmed inte sagt att det var bättre. Men det var annorlunda.

Patrik Nilsson är ju en gammal lagkamrat i Saik, vad betyder han för dig och Bollnäs?

– Som mittfältare söker man efter sina forwards, och Patrik rör sig bra. Sedan både hoppas och tror jag på att han kan producera fler mål, och fler enkla mål som han kan fixa mer på egen hand också. Det ger en bredd vi saknat tidigare, och kan ge ett lugn åt oss andra.

Ni kommer från en svängig premiär i Vetlanda – en bra start?

– Det tycker jag absolut. Det märktes att det var en annan laddning, och det var absolut vår bästa match för säsongen. Vi fick fart och tryck på offensiven, skapade många chanser och visst var det lite surt med bara en poäng till slut, säger Daniel Berlin, som själv satte 5–4 och passade till Samuli Helavouris 6–4 en dryg minute senare.

Blir det rock´n´roll-bandy på onsdag?

– Nja, nu tror jag inte att Sandviken kommer att rusa på framåt direkt, de sätter nog prio på defensiven och räknar med omställningar. Jag har en bra känsla inför den här matchen, både jag och laget är på klar uppgång.

TV: Här är premiäromgångens snyggaste mål

Mer läsning