Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björling om nya "defensiva" Villa: "Det gör oss till ett lag som kan gå för guld"

/

När Falu BS åkte ur elitserien säsongen 09/10 valde Petter Björling att flytta till Lidköping.
Och kanske blir hans sjätte säsong i Villa den roligaste?
– Med det försvarsspel vi har i år ska vi kunna gå för guld, säger 23-åringen.

Annons

Villa Lidköping har under flera säsonger haft publiken, intresset och stjärnorna. Men har alltid fallit innan det där SM-guldet varit bärgat.

Kanske är det i år som klubben ska ta det sista steget? Villa Lidköping har fortsatt att vara ett lag som producerar mycket framåt, men den stora skillnaden är defensiven som just nu är Sveriges klart bästa med endast 55 insläppta mål.

– Det brukar man inte förknippa Villa med, att vara täta bakåt. Lyckas vi hålla oss till 3-4 insläppta så vinner vi matcherna, för så pass bra offensivt är vi, säger Petter Björling, som den här säsongen tagit ett steg ner i banan som vänsterhalv.

En roll som gjort den vanligtvis rätt anfallsglade dalmasen till en defensivspecialist.

– Det har det blivit ett mer defensivt spel eftersom vi har Daniel Andersson och Johan Esplund på vänsterkanten, om jag också kör blir det öppen gata och vi har ju en offensiv halv på andra kanten i Lars Fall.

Har det varit svårt att byta position?

– Jag har haft det lite knackigt offensivt i år eftersom det är lite nytt för mig. Men defensivt har jag blivit bättre.

TV: Se Daniel Anderssons volleydelikatess mot Tillberga

Men den senaste tiden har spelet stämt dåligt för Petter Björling, som erkänner att han inte riktigt klarade av omställningen från decembers "lätta" matcher. Mot Hammarby så klev han helt enkelt av isen.

– Jag vete fasen om det var självvalt, men jag presterade väldigt dåligt och fick inte till det jag skulle göra så jag tyckte att Martin Karlsson skulle vara bättre på den positionen då. Jag spelade nåt byte på mitten i den matchen och sedan valde "Sixten" (Johan Sixtensson, tränare) att spela Martin där resten av matchen eftersom jag inte var i slag, säger Petter Björling.

Han fortsatte som mittfältare i förlustmatchen mot Vetlanda, men var tillbaka som vänsterhalv igen i mötet med Tillberga. Och nu börjar han växa in i sin gamla roll igen.

– Det blev som en liten chock när vi ställdes mot bättre motstånd efter ett lite enklare december. Nu blir det lite slutspelskänsla när vi möter vassa lag och får växla upp inför slutspelet, och det känns bara bra, säger Petter Björling.

Det han menar med slutspelskänsla är de kommande matcherna där Villa i tur och ordning ställs mot Sandviken, Edsbyn, Vänersborg och Bollnäs. Och nyckeln för fyra raka segrar har Petter Björling.

– Det är vårt försvar, det är det som gör att vi är ett lag som ska gå för guld i år, är man inte bra där så blir det tufft över fem matcher mot de andra topplagen. I kvartsfinalen mot Edsbyn förra året så var det vår defensiv som gjorde att vi kunde slå dem.

LÄS MER: Bandypuls guide inför onsdagens matcher

Ni börjar mot Sandviken. Vad ser du för matchbild i kväll?

– Vi får ju se upp med deras flipp, vi ska minimera deras försök att göra det och ligga på så att de inte får komma i gång med sitt SAIK-spel. Vi ska äga mycket boll på deras planhalva, för deras styrka är ju offensivt.

Du kommer från Dalarna från början och har bott i Lidköping i sex år. Är du rotad nu?

– Jag trivs jättebra här nere, jag flyttade ner sista året i gymnasiet och har blivit kvar. Det är speciellt att spela inför den här publiken, det är ett sjukt intresse här. Men det är hemskt att komma till jobbet efter en förlust till exempel. Man får många tips både hur laget och jag själv ska spela... Men huvudsaken är att det pratas bandy.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning