Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs bjöd på sällsynt målfest: "Skönt gå loss på det viset"

Krutröken har sällan legat så tät över Sävstaås.
Bollnäs bjöd både Sirius och publiken på en rejäl svängom med hela elva mål.
Inte ens Per Hellmyrs kan minnas när det hände senast.
– Nä, men så skönt kunna gå loss på det viset, säger spelmotorn som själv stod för två av målen.

Annons

Bilden av Bollnäs som ett "tråklag" med ständig måltorka fick sig en skön törn i fredagens hemmamatch.

Det var en oväntad utveckling, och det i en match som Bollnäs förväntas vinna. Men då med så där lagom stora siffror, så där som vanligt alltså.

– Jo, men ofta handlar det om en klar seger men med sådär 5–2 kanske. Det händer ju inte så ofta att vi kan gå loss på det här viset, därför var det extra skönt också. Vi kan alltså mer än bara åka runt och hålla bollen, säger Per Hellmyrs – och fyrar av ett stort smil.

Det är tydligt att just den här typen av rejäl storseger var efterlängtad i det blåorange lägret.

Och det var kanske väl så mycket värt som poängen i den tredje raka segermatchen, åtminstone för framtida målbilder.

– Det hackade kanske lite i första halvlek, men i andra var det fullt fokus och bra energi. Det var tryck från alla håll och kanter, säger Hellmyrs.

Första halvlek blev en förvånansvärt öppen och svängig historia, där ett Sirius i motvind kom till spel med en positiv attityd och helt enkelt vägrade något så trist som att bara "parkera bussen" och hoppas på det bästa.

Gästerna rivstartade dessutom med ett snabbt ledningsmål på hörna efter matchens första anfall.

Nära 1500 åskådare hann knappt hämta andan innan Samuli Helavuori, med ett fränt skott från sin vänsterkant, hade kvitterat.

På den frejdiga vägen fortsatte det i en underhållande och ändå ganska jämn första halva.

Sirius hängde med till 2–2 innan Bollnäs plötsligt fick nytt krut till sitt "artilleri".

Och detta med oväntade skarpskyttar som Markus Wikman och, särskilt, Marcus Ståhl med en präktig kanon strax under ribban som gav 4–2.

När Sirius startade andra halvlek starkt, och kunde reducera snabbt genom Markus Kumpuoja, såg det också ut som matchen kunde få lite nerv.

Men då petade Bollnäs i en högre växel, och i synnerhet Per Hellmyrs.

Han aktiverade sitt trollspö, placerade några backar i korvkön och solade elegant in 6–3. Fortsatte med att lägga upp för Daniel Berlins vinkelskott till 7–3 och gjorde själv 8–3 efter en lång åkning på en klassisk hörnkontring.

– Klart det känns skoj att göra några mål, men det bästa var att det funkade så bra för hela laget och att ett hårt jobb gav ett så bra resultat. Och ett ovanligt resultat för att vara Bollnäs. Jag minns knappt när vi gjorde tvåsiffrigt senast under mina år, tror det kan ha varit mot Tillberga för sådär fem år sedan, konstaterar en synnerligen nöjd Per Hellmyrs.

Även veteranen Ville Aaltonen, som satte sigillet med 11–3 på hörna, var extra glad.

– Det blev lite rakare och frejdigare spel än väntat. Men det är också ganska vårt att möta den här typen av lag som nästan verkar strunta i resultatet. Det hanterade vi bra.

Bollnäs dubbelcylindriga spelmotorer levererade också på hög nivå här – Per Hellmyrs med två mål och två assist, Daniel Berlin med två mål och fyra assist.

Och allt detta utan ett enda mål av Christian Mickelsson.

Enda smolken var att backen Anders Spinnars tvingades gå av efter första halvlek, lite oklart varför. Men troligen handlar det om ljumskproblem.

Mer läsning