Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs hittade rätt takt till slut

/
  • Samuli Helavuori hittade hela vägen från vänsterkanten och in till att sätta avgörande 4–2.

Numera kan Samuli Helavuori hålla farten i fulla 90 minuter.
Det ger effekt när det behövs som bäst.
– Jag har blivit lite äldre, och lite smartare, säger den 24-åriga vänsterhalven som gjorde de två sista målen när Bollnäs till slut kunde knäcka Sirius med 5–2.

Annons

Bandy på elitnivå är en sport som kräver mycket kraft, och då kan det vara viktigt att fördela energin på ett klyftigt sätt.

– Det är just det som Helavuori blivit så mycket bättre på, säger Bollnäs tränare Jocke Forslund, och förklarar vidare...

– Förr kunde han blåsa på med allt väldigt tidigt, men nu finns det kraft på att ösa hela vägen. Och då orkar motståndarna inte stå emot längre.

Ett välorganiserat och defensivt starkt Sirius klarade länge att hålla koll på den finske virvelvinden.

Men när Samuli Helavuori satte turbofart från sin vänsterkant i den 84:e minuten, då hängde tappra gäster inte med i svängarna längre.

Han kunde elegant sätta dit avgörande 4–2, och satte (på ett liknande sätt) även sigill på matchen med 5–2 i slutminuten.

– Skönt att få sätta några mål. Och det känns betydligt bättre i benen igen, det har varit lite segt efter landskamperna, säger Helavuori, som därmed är uppe i åtta mål totalt – och fler torde komma från Bollnäs främste fartlirare.

Det var också starkt av Bollnäs att – i den tuffa snålblåsten på Sävstaås – hitta en metod att vinna en knepig match där första halvlek inte bjöd på några mål och bara ett fåtal renare chanser.

Trots fem raka förluster hade Sirius kraften att ställa en allvarlig fråga i 75 minuter – och hade även ledningen med 2–1 fram till den 64: minuten.

Då hittade Per Hellmyrs äntligen en lucka på den tionde hörnan, och från den punkten ökade hemmalaget trycket sakta men säkert.

Per Hellmyrs smällde även in 3–2 med ett rappt skott mitt i slottet, innan det var dags för Helavuori att säkra poängen.

– Sirius gör det bra, spelar på många och har väldigt lite bolltapp. Vi blir lite för ivriga direkt efter 1–2, men sedan spelar vi lagom coolt och gör det bra som orkar tro på oss själva, säger Samuli Helavuori.

Lika nöjd var tränare Jocke Forslund.

– Stabilt till slut, vi förivrar oss inte. Och jag förstod det skulle bli bättre i andra halvlek, det är lättare att spela bra i motvind.

Mer läsning