Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs nära nog

/

Den första kvartsfinalen i ABB Arena bjöd på ett nära nog episkt drama.
Med ett nytänt Bollnäs nära nog att skrälla direkt mot tunga Västerås.
– Nu är vi på banan rejält igen, det här har bara börjat, säger Per Hellmyrs efter förlusten (2–3) i suddenförlängning.

Annons

Det var många sammanbitna miner i Giffarnas omklädningsrum efter den första kvartsfinalen på bortais.

Men lika många knutna nävar.

Det var långt ifrån uppgivenheten hos ett gäng stukade förlorare, snarare kraftsamlingen hos ett Bollnäs som visste hur nära de var att vinna matchen.

Och det mot alla odds, efter 2–12 vid senaste besöket i den mäktiga arenan.

– Nu är vi på gång, och på väg upp. Vi kommer aldrig att ge oss, lovar Per Hellmyrs, eleganten bakom så mycket när Bollnäs klev ut och "gjorde sin grej" mot givna favoriten VSK.

– Det var ett bra fokus från start, vi gör en jättebra match och skapar flera fina lägen också, säger Hellmyrs.

Ett smart och tajt Bollnäs lyckades också skapa den önskvärda matchbilden, med ett lagom hårt tempo och utnyttjade långa stunder de stora ytorna med ett kontrollerande spel.

Så har det sett ut tidigare också, men då har skillnaden varit att ett effektivt Västerås fått väl enkla mål på sina lägen.

Den här gången gjorde ett defensivt starkt Bollnäs det så mycket svårare för VSK, och hade också marginalerna och en storspelande Patrik Aihonen i buren med sig.

I stället var det Giffarna som fick den första rejäla energikicken i den 24:e minuten, när junioren Oskar Olsson dundrade fram och tryckte in en retur efter skott av Tobias Björklund.

Det fanns några fler heta chanser för båda lagen, men de var inte många och Bollnäs kunde gå till pausvila med ny råg i ryggen.

Och en känsla av att ha en skräll inom räckhåll.

Den blev än starkare när Tobias Björklund drämde in Bollnäs femte hörna i nättaket bakom en chanslös Andreas Bergwall och hans mur.

– Synd bara att vi blir lite vidlyftiga direkt efter det målet, med för många på fel sida boll och så blir det en snabb replik i stället, säger tränare Jocke Forslund om Västerås reducering på en tveksam straff (se separat artikel) sedan Andreas Westh tryckt till Jonas Nilsson.

Ett mål gav som gav hemmalaget en given boost att öka det offensiva trycket.

Men Bollnäs stod emot starkt, och det även med reducerat manskap sista ordinarie kvarten efter ett grovt matchstraff på Erik Stoor. Vänsterbacken slängde ut ett ben och fällde (hårt) en framryckande Ted Bergström, som fick hjälpas av isen men kom tillbaka i full vigör senare.

Stoor hade inte riktigt koll på att Andreas Westh fanns med som sista utpost, och kände sig tvungen ta till den metoden.

– Samtidigt var det allt väldigt tufft med ett rött kort där, hade nog räckt med utvisning. Det blev såklart tungt att kämpa med en mindre i det läget, säger tränare Jocke Forslund.

Men det var samtidigt något som Bollnäs fixade förvånansvärt starkt.

Och i stället för att hamna i brygga kunde laget lyfta offensiven igen.

– Vi utmanar Västerås med en man mindre, till slut blev de rädda att förlora. Vi har till och med bra möjligheter att vinna matchen där i slutet, säger Forslund, och tänker på två rena lägen för kraftverket Daniel Berlin.

Det var de små marginalerna som var med Bollnäs i början av matchen, men som till slut hamnade hos VSK när Johan Esplund med ett briljant djupledspass gav målkungen Jonas Nilsson friläge att sätta segermålet.

– Nu ska det få sig en holmgång hemma på Sävstaås, säger Per Hellmyrs.

Även Jocke Forslund lever på ett nytt hopp.

– Det här var bara första set. Nu behöver vi bara viktig extra energi från läktaren också, den kan bli nog så viktigt och jag hoppas på åtminstone drygt tvåtusen åskådare.

I ABB Arena var trycket sisådär från drygt 1800 åskådare.

Mer läsning