Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs stjärnor vill växla upp

/
  • Per Hellmyrs och Daniel Berlin – Bollnäs stjärnduo är redo för nästa steg.

Bollnäs måste leverera på högsta nivå för att matcha Västerås i en kvartsfinalserie.
Och då krävs, som vanligt, att stjärnorna ger Giffarna glans.
– Vi visste ju från början att vi förväntades ta ett stort ansvar, säger Per Hellmyrs om sin roll som härförare, tillsammans med Daniel Berlin.

Annons

Toppduon kom från Dynamo Moskva som den stora skrällen inför säsongen.

Tack vare externt sponsorstöd kunde klubben värva en stjärnduo som skulle göra Den Stora Skillnaden.

Och visst har de levererat, både som drivande spelmotorer och i konkreta siffror som de mest produktiva spelarna.

Per Hellmyrs plockade 42 poäng (12 mål/30 assist) på grundseriens 26 matcher, Daniel Berlin noterade 29 poäng (17/12).

Även i slutspelet har duon huvudnyckeln till framgång, en "börda" de bär utan vånda.

– Det var ju mycket därför vi kom till Bollnäs också, för att vara just drivande spelare. I bland har det kanske blivit lite för mycket så, men det är också ganska självklart att vi har en stor del i spelet, säger Daniel Berlin, som behövde några inledande seriematcher för att få upp ångan.

Per Hellmyrs satte fart direkt, och kan se tillbaka på en lyckad elitserie både för egen del och för ett lag som rest sig starkt ur askan efter fjolårets sura säsong.

Och som dessutom har hittat en helt ny identitet.

– Det är jag mest nöjd med, sättet som vi har fört många matcher och gjort det med stor kontroll. Vi har jobbat hårt på ett eget spel, med många passningar och stort bollinnehav, säger Hellmyrs – men poängterar också att det handlar om en lång process.

– Framgång måste oftast byggas på lite längre sikt, det ska mycket till om ett lag bara ploppar upp och tar hem alltihop.

Stjärnduon ser nu fram emot att växla upp i ett slutspel, något som också krävs för att matcha en mäktig segermaskin som Västerås.

– Nu kan allt hända, det är känslan, säger Daniel Berlin, som menar att 4–19 på två seriematcher mot VSK inte berättar hela sanningen.

– Det handlar egentligen om små marginaler, precis som att en tidig tappad poäng i Kungälv spelar roll för placeringen i elitserien till slut. Och i matcherna mot VSK går det också att se mer till de marginalerna än de stora siffrorna. Efter första halvlek borta ledde de med 5–1 och här hemma med 4–1, men många av målen var rena tillfälligheter. Vi skapade väl så många chanser.

Samtidigt blev många oroade av den bitvis lite håglösa insatsen i sista seriematchen mot just Västerås – kan ni lova bättre takter i kvarten?

– Absolut. Det var en helt annan situation, nu gäller nya förutsättningar. Vi har fortsatt en stark tilltro till det vi gör, det måste man ha. Det går inte att hitta på något nytt nu. Min erfarenhet är också att Bollnäs blir något annat i ett slutspel, väldigt svårt att ha att göra med. Som under finalåren, då levde vi mycket på att vi var en stark grupp som trodde på vårt spel, säger Per Hellmyrs.

Frågan inför den första kvarten i ABB Arena på lördag är också om det krävs mer försiktighet, och lite mindre frejdighet?

– Nja, det är väl en kombination som behövs. Vi vill ju också försvara oss genom att ha mycket boll. Och det gäller även i ABB, det är ingen bra idé att bara ge bort kommandot till ett lag som Västerås, säger Daniel Berlin, en viktig del av en kollektivt knuten näve.

– Vi är ju inte precis favorit här, men vi är inte alls nöjda med vad vi presterat mot VSK tidigare. Vi kan så mycket bättre...

Se VSK–Bollnäs här!

Mer läsning