Lördag 20 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäspartiet splittrat i bandyärendet

/
  • Bollnäspartiets ordförande Markus Wengelin och gruppledaren i fullmäktige, Olov Nilsson Sträng på valvakan i september 2014.

Bollnäspartiets gruppledare i fullmäktige, Olov Nilsson Sträng, röstade ja till ett lån på 61 miljoner kronor till Bollnäs Bandy i kommunstyrelsen.
Men partiets styrelse säger nej – och nu är partigruppen splittrad inför det avgörande beslutet på måndag.

Annons

Bollnäspartiet är det näst största i kommunfullmäktige med sju av de 45 platserna.

Hittills har partiet sagt nej till att kommunen ska låna ut 61 miljoner till bandyföreningen, som vill bygga en bandyhall i egen regi på Sävstaås. Men vid kommunstyrelsens extra möte på måndagseftermiddagen – där åtta av de 15 ledamöterna röstade för ett lån – var de två BP-ledamöterna oeniga. Olov Nilsson Sträng röstade ja, medan Benny Engberg röstade nej.

– Det är medlemmarna som bestämmer hur gruppen ska rösta i fullmäktige, sa Olov Nilsson Sträng i förra veckan – inför ett gruppmöte, öppet för alla medlemmar, på söndagskvällen.

Vid det mötet sa en majoritet nej till lånet, enligt Bollnäspartiets ordförande Markus Wengelin, som också sitter i fullmäktige. Men Olov Nilsson Sträng – som tidigare har varit ordförande i bandyföreningen – röstade ändå ja i kommunstyrelsen.

– Han var inte ensam i fullmäktigegruppen om en avvikande åsikt vid mötet i söndags, säger Markus Wengelin. Men vi får se hur det blir vid fullmäktigemötet på måndag – tills vidare har vi sagt att vi inte har någon partipiska och att den som har en avvikande åsikt får stå för den.

Men är det inte anmärkningsvärt att partiets gruppledare går emot medlemmarna?

– Jo, det tycker jag – och som ordförande tycker jag det är olyckligt. Detta är ingen situation som vi är vana vid och vi måste hantera den på ett bra sätt i partiet.

Vid ett möte på måndagskvällen – efter kommunstyrelsens möte – sa också partiets styrelse nej till bandyhallslånet, med fem röster och en nedlagd.

– Olov har deklarerat hur han tänker göra i fullmäktige och vi får se om fler röstar som han. Det är klart att det kommer att bli diskussioner i partiet om detta – men hur vi ska agera, måste vi hantera efteråt, säger Markus Wengelin.

Olov Nilsson Sträng kunde inte nås för en kommentar på tisdagen.

Mer läsning