Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broberg startar upp flicklag: "En självklarhet för en elitförening"

/
  • Brobergs sportchef Svenne Olsson tillsammans med Söderhamns UIF:s Joann Ling och Emma Blomquist.

Två elitklubbar – med ett gemensamt mål.
Broberg/Söderhamn och Söderhamns UIF går på offensiven och satsar på ungdomarna.
– Äntligen kan vi förverkliga en dröm att starta flickbandy, säger sportchefen Svenne Olsson.

Annons

Broberg har de senaste åren fått ordentligt skjuts på sin ungdomsverksamhet. Nu tar klubbensteget steget fullt ut och vill också få tjejer att börja träna och spela bandy.

– Det nya Broberg är inte bara elit. Det är fokus på ungdomar både killar och tjejer. En självklarhet för en elitförening, säger Svenne Olsson.

Läs också: Den gula tråden ska ge talanglyft

Det var för cirka tio år sedan som Broberg hade ett flicklag i träning och Svenne Olsson berättar att diskussionen att starta om igen har förts en tid inom föreningen.

– Vi har tre ledare redan klara i Hasse Jonsson, Sofia Jonsson och Lotta Persson. Vi sätter bollen i rullning och tar det därifrån när vi vet hur många som dyker upp, säger Olsson.

Hur upplever du intresset?

Det är några som har hört av sig. Det åtta-nio tjejer i åldern sju till elva år som var med på bandykul förra säsongen och vi såg redan då att det finns ett intresse.

Ett annat led i den nya satsningen är att Broberg investerat i hjälmar och skridskor som ungdomar fritt kan låna på Hällåsen för att prova på att åka skridskor. Broberg erbjuder dessutom alla upp till 19 år på gratis inträde under säsongen.

Söderhamns UIF har tillhört toppskicket inom svensk pingis i flera decennier. Men klubben känner att det finns potential att locka fler ungdomar i Söderhamn till sporten. Därför kommer Emma Blomquist och Joann Ling att arbeta aktivt med detta – i ett försök att fånga upp intresset ute i skolorna.

– Vi kör i gång så fort som möjligt och ska besöka alla elever i årskurs 2-6, säger Emma Blomquist.

– Vi kommer sedan att bjuda in de som vill fortsätta att spela till träningshallen, säger Joann Ling.

Suifs ordförande Gunnar Skoglund:

– Det bedrivs mycket pingis på skolarna eftersom det är en lättillgänglig sport. Men för många är det ändå ett stort steg att kliva in i Suifs lokaler. Det vi vill tvätta bort. Alla måste inte bli elitspelare. Det är helt okey att spela pingis och ha kul, säger han.

Läs också: Framgångar för Suif i ungdoms-SM

Bakom allt detta finns ett nyskrivet affärsavtal för båda klubbarna med det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen som sträcker sig över ett år.

– Det känns jättekul och det ligger helt i linje med hur vi vill jobba. Idrotten och föreningslivet är en fantastisk plattform för att bygga bra människor med goda och sunda värderingar, säger Petri Berg, vd på Faxeholmen.

Mer läsning