Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broberg var första elitklubb i bandy att ta ställning för hbtq: "Lika självklart som grundlagen"

2014 klev Nils Stefansson in som ordförande i Broberg.
Samtidigt valde föreningen att lyfta hbtq-frågor och stödja RFSL Hälsingland.
– Det var ett villkor för att jag skulle bli ordförande, säger Stefansson, som såg till att Broberg blev den första klubben i elitbandyn att öppet ta ställning i hbtq-frågor.

Annons

I söndags publicerade Bandypuls ett reportage med Fabian Jansson , en före detta bandytalang som är först i sporten med att prata öppet om att vara homosexuell. Han berättade då att stödet från bandyn var näst intill obefintligt. Han upplever att det även i dag arbetas väldigt lite kring dessa frågor inom bandyn.

En förening som har valt att ta ställning i hbtq-frågor är Broberg. När den nya ordföranden Nils Stefansson accepterade sin roll 2014 var ett krav från hans sida att klubben skulle börja bryta sig loss från den patriarkala ådra som rådde i klubben.

Ett steg var att aktivt börja stödja RFSL Hälsinglands arbete.

Nils Stefansson krävde att Broberg började jobba med hbtq-frågor för att han skulle ta ordförandejobbet i föreningen.

– Vi har diskuterat de här frågorna mycket och vi tog för två år sen ställning till att stödja RFSL Hälsingland. Mest för att markera, men också för att träna internt. Sådana här frågor är inte så lätta som man tror, säger Stefansson, som inte tycker att det borde vara en så stor sak egentligen.

– Det är lika självklart som grundlagen, allas lika rätt att få vara som man vill och tycka om vem man vill. Det är en självklarhet.

En sak som Fabian Jansson tipsade om var att föreningarna borde gå i pridetåg. Det har Broberg gjort de senaste tre åren. Första året gick Nils Stefansson som ensam representant från klubben. I år var det runt 40 personer som gick.

LÄS ÄVEN: Experten hyllar Fabians initiativ: "Det här utvecklar bandyn"

– Jag tror att det är viktigt att idrottsföreningar tar ställning och att man inte bara försöker leva så, utan att man manifesterar också eftersom det finns ett visst intresse runt en idrottsförening, säger Stefansson och fortsätter:

– Ibland kan man känna att pridetåg inte skulle behövas. Det här är självklarheter. Men jag upplever aldrig någon diskussion att någon är emot det här stödet.

Broberg var den första bandyföreningen som öppet tog ställning för hbtq-frågor i och med sitt samarbete med RFSL Hälsingland.

– Det gällde att chocka det gamla då, genom att bli först med något som man inte förväntar sig från ett gammalt brukslag som Broberg, säger Stefansson.

RFSL Hälsinglands logga har funnit med på Brobergs tröjor de senaste två åren. För tillfället saknas loggan på årets tröjor, men det är bara en tidsfråga.

Brobergs Martin Söderberg med RFSL-loggan på höger arm.

– RFSL hade inte loggan i rätt format, så vi hann inte få med den till trycket. Men den ska upp, så vi får göra ett specialtryck för den. Vi ska bara få tid mellan några matcher att skicka tröjorna på tryck, säger Stefansson.

Vad Nils Stefansson vet så är det inga andra bandyföreningar som aktivt jobbar med hbtq-frågor. Och Broberg är långt ifrån klara med sitt arbete.

LÄS MER: Broberg vågar ta ställning

– Det är en del i det ständigt pågående värdegrundsarbetet. Det är klart vi behöver göra mer även vi, rent utbildningsmässigt, men det har vi inte hunnit med, säger Nils Stefansson.

– Vi är på rätt väg, men vi är långt ifrån framme.

Mer läsning