Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brobergs nyförvärv lever i en bandydröm

/

Under Champions Cup-helgen har Brobergsfansen fått bekanta sig med ett nytt namn, som dessutom blev målskytt i matchen mot Sibselmash: Norrmannen Fritiof Hagberg.
– Jag har kommit in jättebra i laget och stortrivs, säger 19-åringen efter femteprismatchen i Champions Cup.

Annons

Är man en ung fotbollsspelare i Sverige drömmer man ofta om att spela i England eller Spanien. Är man en ung bandykille från Norge drömmer man om att spela i Sverige.

För 19-årige Fritiof Hagberg var beslutet enkelt när intagningsbrevet till bandygymnasiet till Sandviken damp ner i brevlådan för några år sedan.

Hagberg som är uppväxt i Baerum kommun, vilket visserligen är ett av de två stora bandynästena i Norge, ville satsa och spela bandy i Sverige.

– Vill man bli en bra bandyspelare måste man komma till Sverige för att utvecklas. Det är stor skillnad mot att spela hemma i Norge, säger han.

Han har tre elitseriematcher på cv:t från tiden i Sandviken. I VM gjorde han också landslagsdebut för Norge.

Men under Champions Cup helgen har han klivit fram i Brobergströjan och visat att han kommer att slåss om en plats i Brobergs lag under säsongen.

– Det är en annan känsla nu i Broberg. Jag känner att jag får förtroende och får vara med och bidra på ett annat sätt, säger Hagberg.

Och han får lovord av sin tränare Fredrik Rexin.

– Han har verkligen tagit för sig. Det är härligt att se. Det märks lite att de yngre som kommer fram i dag vågar ta för sig mer. En mycket spännande spelare som är smart och rapp på skridskorna. Lite rutin och fysik så kommer han att blir riktigt bra, berömmer Rexin.

Det är inte helt ovanligt att unga norska spelare kommer till Sverige för att gå på bandygymnasium. Men nästan lika ofta vänder de hem när skolan är klar och försvinner tillbaka till grannlandet och stagnerar i utvecklingen. Det vill inte Fritiof Hagberg göra.

– Nej, det gäller att stanna kvar efter skolan också. Flyttar man hem så stannar man av i utvecklingen direkt. jag vill bli en bra bandyspelare och då är det här i Sverige jag ska vara.

I femteprismatchen där Broberg vann med 5-1 mot Edsbyn svarade 19-åringen för en assist när Joakim Jonsson satte – det som kanske blev avgörande – 4–0.

Tränaren Fredrik Rexin var inte bara nöjd med Hagberg utan med hela laget efter segern.

– Ja, jag tycker att vi har blivit bättre och bättre för varje match. Vi har blivit tryggare med bollen vilket vi har jobbat för, säger han och fortsätter:

– Vi har kanske inte gjort 90 bra minuter i någon match, men vi är glad att vi fick möta Edsbyn i sista matchen. Det är ett motstånd som liknar det vi kommer att ställas mot i vinter. Jag tycker grabbarna gör en bra insats även om det var trötta ben på flera håll och tempot kanske inte var det högsta, säger Fredrik Rexin.

Mer från Champions Cup:

Thomas Liw efter Champions Cup: "Vi får gilla läget"

"Dynamomatchen kändes som den moraliska finalen"

Lekande lätt för Dynamo i finalen

Mer läsning