Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brobergs tifogrupp hedrar döde supportern: "Hoppas att folk blir glada"

/
  • Maximilian Dalhed, Jonathan Åhlund, Robin Backman och Adam Krüger gör en specialtillverkad banderoll.
  • Brobergs tifogrupp ser till att januariderbyt mellan Broberg och Bollnäs på Hällåsen blir extra speciellt.
  • Jonathan Vikström har varit med i Brobergs tifogrupp i många år och tillverkat banderoller och flaggor.
  • Konturerna av en hälsning växer fram på tyget, som sedan ska målas.

Förberedelserna inför januariderbyt mellan Broberg och Bollnäs på Hällåsen har redan börjat. Brobergs tifogrupp ska se till att just den matchen blir extra speciell.
– Vi gör det här för att hedra Henrik Schewelius, säger Jonathan Vikström i tifogruppen.

Annons

I idrottshallen på Östra skolan har Maximilian Dalhed, Jonathan Åhlund, Robin Backman och Adam Krüger spänt upp ett stort vitt tygskynke i ena änden av salen. Konturerna av en hälsning växer fram på tyget, som sedan ska målas. Det är bland annat med denna specialtillverkade banderoll som gruppen vill hedra bandysupportern och tidigare Brobergsspelaren Henrik Schewelius som hastigt gick bort i våras.

– Vi fick frågan från en kompis till Henrik om vi ville göra ett hedringstifo och då sa vi självklart ja. Han var en person från Söderhamn som har spelat i Broberg och gick bort alldeles för tidigt, säger Jonathan Vikström.

Han sitter vid en symaskin och syr ihop långa svarta tygstycken. De ska bli en annan del av tifot, berättar han. Men de är lite hemlighetsfulla med detaljerna. Allt för att bygga upp spänningen inför matchen.

Tifo är ett läktararrangemang som man ofta visar upp som ett slags pampigt intro när spelarna gör entré till en match eller i pausen. Brobergs tifogrupp är rutinerade. De har funnits sedan 2008 och som hängivna supporters har de tillverkat många egna banderoller, flaggor och annat.

Läs mer: "Det finns inget som tyder på brott"

Henrik Schewelius var för flera år sedan en del av Brobergs P-19 lag som då tog SM-guld på Studenternas IP i en final mot Västerås SK. Han var även en flitig Bollnässupporter. I slutet av maj i år hittades han avliden ute på ett fält efter att ha varit försvunnen i flera dagar. Henrik Schewelius blev 27 år.

– Vi var inte nära vänner till honom, men vi kände att vi ville ställa upp, säger Jonathan Vikström.

Några helgers flitigt arbete med tifot återstår innan det är klart. Derbyt mellan Broberg och Bollnäs spelas 5 januari på Hällåsen och då hoppas de att många kommer för att delta i hedrandet.

– Jag hoppas att folk blir glada och tycker att det är en bra grej. Man hoppas också att spelarna blir taggade och spöar Bollnäs, säger Jonathan Vikström.

 

Inte laddat ner Bandypuls app än? Gör det här!

Mer läsning