Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brodéns svåra halvår – frun fick cancerbesked efter historiska bronset

/
  • Magnus Brodén på elitseriens upptaktsträff förra torsdagen. Intervjun med Bandypuls gjordes efter presskonferensen.

Magnus Brodén rätade upp Hammarbys kaossäsong och ledde klubben till ett historiskt brons.
Kort efteråt kom beskedet att frun hade cancer.
Nu berättar han öppenhjärtigt om familjens svåra halvår – som slutade lyckligt.
– Man får ännu mer sympati och tänker på människor i stort, säger tränaren inför sin fjärde säsong på Zinkensdamm.

Annons

Magnus Brodén älskar bandy. Som ung spelade han själv, men i IFK Motalas a-trupp räckte han inte till. När moderklubben föll mot Boltic i SM-finalen 1985 och tog revansch 1987 var han med runt laget utan att själv snöra på sig skridskorna.

Men trots att bandyn alltid varit en livsstil för Magnus Brodén är sportens betydelse bara en parentes när allt kommer omkring. När livet vänds upp och ner väger mål och segrar på isen lätt. Det fick han uppleva på nära håll i våras, strax efter Hammarbys historiska bronsmedalj på Tele2 Arena i mars.

– Ganska snart efter matchen om tredjepris så fick vi beskedet att...

Rösten spricker.

– Nej, jag kan inte det här, säger Magnus Brodén.

Han hämtar sig ett ögonblick. Sedan berättar han om beskedet som skakade om familjen Brodén. Åsa, fru till Magnus och mamma till 20-åriga Linnea och Hammarbyspelaren David, hade bröstcancer.

– Det var en tuff period. Hade det spridit sig och hon hade fått cellgiftsbehandling och allt det där, då hade behandlingen hållit på fram till jul. Då hade jag inte kunnat ta ett bandylag. Det hade varken jag eller Åsa pallat, säger Magnus Brodén.

Åsa opererades i april. Det dröjde några veckor innan nästa besked kom – lyckligtvis ett glatt sådant. Cancern hade inte spridit sig och en tre veckor lång strålbehandling skulle räcka för att göra Åsa frisk.

Hammarbys guldtränare från säsongen 2012/2013 hade några månader innan operationen, i januari, kastats in i hetluften igen efter att nytillträdde Göran Rosendahl hastigt lämnat sitt tränaruppdrag. Magnus Brodén tog tjänstledigt från jobbet som räddningsledare i Motala och återvände till Hammarby för att slutföra säsongen.

Det dröjde till sommaren innan han skrev ett nytt kontrakt med klubben. Först när det konstaterades att Åsas cancer var under kontroll kunde Magnus Brodén ägna tankar åt bandy igen. I Hammarby var det bara ett fåtal personer som kände till familjesituationen i Motala.

– "X:et" (Stefan Erixon), vår vd Niclas (Swanér) och några spelare visste om det. Vi höll det i den lilla kretsen, annars försökte vi vara tysta om det.

Att Magnus Brodén till slut förlängde kontraktet med Hammarby blev aldrig någon nyhet. Allt hölls inom klubben, men avtalet var klart förutsatt att Åsa skulle klara operationen.

– Det var upp till Hammarby att ta beslut om man ville ta en annan tränare. Hade Åsa varit sjuk och fått behandling fram till jul, då hade man varit tvungen att hitta någon annan. Men Hammarby tyckte att det var värt att vänta och det får jag tacka dem för, det var en chansning som de tog.

I dag har Åsa kommit långt i sin rehabilitering. Hon jobbar heltid igen i Motala där familjen har sin bas. Allt är "frid och fröjd" igen, som Magnus Brodén uttrycker det.

Vad har du lärt dig av livet under det senaste halvåret?

– Man får en annan syn och tänker lite mer, att man är glad och lycklig för det man har. Man tänker också på större saker, som flyktingar. Man får ännu mer sympati och tänker på människor i stort, säger han.

– Jag är själv i 50-årsåldern där det börjar komma sjukdomar bland vänner och bekanta. Man tänker inte så mycket på det förrän man själv får beskedet att en närstående drabbats. Det blir väldigt speciellt.

Hammarbytränaren har lägenhet i Stockholm och bor mestadels i huvudstaden under vintrarna. När han inte tränar laget hjälper han till på klubbens kansli. Det nya avtalet sträcker sig över innevarande säsong.

– Jag är 51 år och vill inte säga upp mig på brandkåren. Jag har jobbat där i 25-26 år och som brandmästare får man gå i pension vid 58. Om jag säger upp mig nu får jag jobba till jag är 65 och jag ser kanske inte att jag kan träna bandy till jag är 65. Man får ta ett år i taget och så får man hoppas att man får ta tjänstledigt om jag nu vill fortsätta med det här.

Hans karriär som tränare startade som ungdomsledare för IFK Motalas -75:or. Henrik Hagberg, som vann tre SM-guld med SAIK och två VM-guld med Sverige under 2000-talet, var en av adepterna.

Genom åren har Magnus Brodén tränat ortens a-lag i flera omgångar. Efter allsvenska säsongen 2011/2012, när ett obesegrat Motala blev klart för elitserien, tackade han för sig.

– Då sa jag upp mig och tänkte att nu får jag kanske chansen att träna något annat. Jag tog en rövare och hade också några anbud innan "X:et" och Sonny Lööf (dåvarande ordförande i Hammarby) ringde. Då nappade jag på det, säger Magnus Brodén, som våren 2014 avslutade sin första sejour på Zinkensdamm med att säga till klubbens hemsida att han aldrig skulle träna ett annat elitserielag.

Du är född i Motala. Vad är det som får dig att känna så starkt för Hammarby?

– Det började egentligen med fotbollen. Jag har varit hammarbyare sedan tidiga tonåren och åkt och tittat på dem i Norrköping, Åtvidaberg, Örebro och många, många gånger på Söderstadion. Sedan har jag inte varit jättehammarbyare i bandy, där har jag ju hållit på Motala i det stora hela. Men när man fick frågan där 2012 så gick det inte att tacka nej.

Det är dags för en ny säsong. Hur ser du på säsongen 2015/2016?

– Helt klart är att vi inte tillhör favoriterna i år. SAIK och VSK får väl stå ut med det epitet. Sedan är det oerhört jämnt bakom med Villa, Bollnäs och vi som närmast och i viss mån Edsbyn.

LÄS MER: Hammarbys hemmapremiär i fara

– Det gäller att göra 26 bra omgångar, det blir en nyckel för den här serien. Många lag är så mycket bättre i år, som Tillberga, Broberg och framför allt Vetlanda. Det är inte bara för de tre-fyra-fem topplagen att åka runt i Sverige och hämta poäng som det kanske var förr. Men det är suveränt roligt för bandyn att det blir så, det finns inget mer spännande än en jämn serie.

 

Inte laddat ner Bandypuls app än? Gör det här!

Mer läsning