Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför blev det nej till bandylånet

/
  • Det blev inget kommunalt lån till det planerade hallbygget på Sävstaås.

Visionerna om en bandyarena på SJ-området i Bollnäs lever kvar.
Det är en förklaring till att Bollnäspartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej till det lån som bandyföreningen hade sökt för att bygga en hall på Sävstaås.

Annons

I den avgörande voteringen blev det förslaget från Centerpartiets Bengt-Olov Renöfält – att säga nej till ett kommunalt lån på 61 miljoner kronor för det planerade hallbygget på Sävstaås IP – som fick majoritet.

– Jag är nöjd med beslutet, som var det vi önskade. Men jag känner ingen jublande glädje, eftersom jag känner med dem som har engagerat sig för en hall och är besvikna, säger han.

En hall på SJ-området – som Bollnäspartiets Benny Engberg och Moderaternas Johan P Bång argumenterade för, innan de röstade nej till lånet – finns inte på kartan, anser Renöfält:

– Vi kan inte diskutera en hall över huvud taget förrän vi har fått ordning på kommunens ekonomi. Och där är skolan allra viktigast nu.

Johan P Bång (M) är också nöjd med beslutet – men delvis av andra skäl:

– Det är bra, eftersom det inte finns ekonomi i kommunen just nu. Och nu bygger man inte heller fast sig i en dålig lösning på Sävstaås. Det var ju föreningen själv som ville flytta till SJ-området tidigare – men nu har man blivit anvisade Sävstaås som enda alternativ.

Det är synd att "kommunalrådspartiet" inte är öppet för att diskutera en alternativ placering av hallen, där bandyn får vara med och välja, anser Johan P Bång:

– Vi kommer att lägga ett nytt förslag, där föreningen får titta på en alternativ lokalisering. Det finns ju en majoritet som tycker det är viktigt att satsa på en hall – det vi är osams om, är var den ska ligga och vad kostnaderna blir.

Sedan i mars har Anders Gustafson, styrelseordförande i Bollnäs Arena AB – som fram till hösten 2012 arbetade med en affärsplan kring SJ-området i Bollnäs och en bandyhall där – träffat oppositionspartierna i kommunfullmäktige i flera sammanhang.

– Det är tragiskt att kommunen sedan 2009 inte har lyckats få till en bandyhall, säger han.

Borde fullmäktige ha röstat ja till lånet nu?

– Nej, kommunen har inte råd att lägga 61 miljoner kronor på en hall på Sävstaås, som inte ger några samhällsvinster.

Nu föreslår Anders Gustafson och arenabolaget, att kommunen i stället bygger en hall på SJ-området. Det skulle ge bättre tillgänglighet, bland annat för ungdomar med invandrarbakgrund, som kan ha svårt med skjuts. Andra argument är att det skulle ge föreningen ökade intäkter och bli början till en ny stadsdel:

– För oss är det ointressant om vi är med i detta – det viktigaste är att det blir av. Och det är större chans att det går igenom om kommunen gör det i egen regi – och om alla politiker släpper prestige och stolthet och tänker om, säger Anders Gustafson.

Före fullmäktigemötet på måndagskvällen träffade han SD:s partigrupp – där samtliga röstade nej till lånet denna gång.

– Vi hade nog svängt i den här frågan tidigare, säger gruppledaren Margaretha Modin. Jag röstade ja från början och vill absolut ha en hall – men när vi har satt oss in i kommunens ekonomi, ser vi att det egentligen inte finns pengar till detta. Och det känns inte bra att låna upp pengar för att kunna låna ut till föreningen.

Kommunalrådet Marie Centerwall (S) kände besvikelse och tomhet dagen efter beslutet i fullmäktige:

– Vi hoppades på ett positivt beslut in i det sista – och jag tycker det är väldigt beklagligt och bedrövligt att man inte ser värdet i allt som föreningen nu är beredd att ta ansvar för, i det koncept som har tagits fram.

Så vad händer nu?

– Det kan jag inte svara på i dag, vi måste nog landa först efter det här bakslaget.

Är det kört för Sävstaås?

– Nej – det är det enda rimliga alternativet om kommunen ska vara medfinansiär i driftstödet. Och att prata om ett hallbygge på SJ-området är orealistiska tankar, som skulle ge mångfalt ökade kostnader för både kommunen och föreningen.

LÄS ÄVEN

Sjölund: Ohederliga nej-sägare

Axman: Ett spöke hemsökte arenan

Hellmyrs: "Världens sämsta kommun"

Efter Hellmyrs utspel: "Går inte att döma efter ett sammanträde"

Bollnäspartisten: "De vill bygga på SJ-området"

Mer läsning