Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför nobbar de ryska lagen World cup

/

Efter ryska avhopp har World cup krympt från 16 till 14 lag.
SAIK fick beskedet med mindre än en månad kvar till turneringstarten.
– Klart det är en besvikelse, säger Peter Larson som har huvudansvaret från SAIK:s sida.

Annons

Jenisej, Dynamo Moska, Neftjannik och Bajkal Energy kommer till Sandviken. Men det borde varit två till. Det ryska bandyförbundet förfogar över två wild cards, men lagen som var berättigade till dem, Zorkij och Vodnik, tackade slutligen nej.

Och det är ekonomiska skäl bakom avhoppen. De ryska lagen betalar själva resor och uppehälle för ofta ganska stora spelartrupper, plus en anmälningsavgift på 35 000 kronor. Dessutom har Sporten tagit del av uppgifter att det ryska förbundet, i sin tur, krävt lagen på en extra avgift i storleksordningen 120 000 kronor för att få tillgång till ett wild card.

– Jag vet att det finns såna rykten, men jag har inte den inblicken att jag vet om det är sant, säger Peter Larson.

– Jag vet dock att de ville komma, men inte fick loss finansieringen. Vi gav respit och hoppades på Zorkij in i det sista, men fick ett nej i fredags.

Inte heller de ryska lag som stod på tur, eller svenska klubbar, kunde hoppa in och fylla upp turneringen. Ryssarna på grund av ekonomin, de svenska lagen på grund av att de redan är uppbokade av andra turneringar samma helg.

Därmed spelas World cup för första gången i turneringens 41-åriga historia med tre grupper.

Något som kan bli kostsamt för SAIK, som nyligen skrev ett treårskontrakt på att fortsätta arrangera World cup.

– Antalet matcher blir detsamma, eller till och med någon till, men vi går miste om anmälningsavgifter. Samtidigt betalar vi Fib (internationella bandyförbundet) för att få arrangera, och det blir en förhandlingsfråga.

– Men framför allt måste vi sätta oss ner och se till så att det här inte händer igen och att antalet lag spikas tidigare.

Men Peter Larson tror ändå på en bra turnering, trots färre lag.

– Det är klart att det är besvikelse att inte alla de bästa lagen kommer, men hade man vänt på det tror jag inte något svenskt lag hade haft råd att åka om World cup gått i Ryssland.

Mer läsning