Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför tvingas Tellus vänta på elitlicensen: "Vi har aldrig haft ett negativt kapital"

Tellus är en av tre klubbar som ännu inte har beviljats elitlicens för nästa säsong.
Anledningen?
Avsaknaden av revisor och felaktig redovisningsprincip.
– Hade vi vetat om det hade vi åtgärdat det omedelbart, säger sportchefen Patrik Järmens.

Annons

Patrik Järmens, Tellus sportchef.

Tellus, Hammarby och Sirius fick tidigare i oktober beskedet att man i ett första skede inte beviljas elitlicens för nästa säsong . I stället ska klubbarna granskas vidare under säsongen.

Bandyförbundets ekonominämnd slog ner på två saker när det gäller Tellus.

– Vi har helårsredovisning och elitserien har brutet räkenskapsår. Det är okej att ha helår i allsvenskan, men inte i elitserien. Vi har heller inte haft en auktoriserad revisor, vilket man inte behöver i allsvenskan, säger Tellus sportchef Patrik Järmens.

LÄS MER: I fjol mästare med VSK – nu designer och kapten i Tellus

Han är förvånad över att ekonominämnden inte har meddelat Tellus att dessa regler gäller, vilket han menar hade gett klubben en möjlighet att korrigera bristerna.

– Vi skickade en fråga till dom (ekonominämnden) i juni och frågade bland annat om dessa två specifika detaljer. Det dröjde till augusti innan vi fick svar, att vi bara skulle skicka in det vi hade, säger Järmens och fortsätter.

– Sen får vi avslag på dessa två punkter. Hade vi vetat om det hade vi åtgärdat det omedelbart. Det har ju ingenting med ekonomin att göra, allt är bra där.

Men då behöver ni i alla fall inte oroa er för att klara elitlicensen när det slutgiltiga beslutet ska tas?

– Nej, det behöver vi ju inte. Men det blir lite onödiga spekulationer om att vi granskas och att vi inte har ordning på ekonomin. När det egentligen handlar om en pappersprodukt.

Spel i elitserien kräver såklart helt andra ekonomiska medel för den lilla klubben från Stockholm, jämfört med åren i allsvenskan.

Men där har man full koll på läget, menar Järmens.

– Det är klart att det är en stor resa att öka omsättningen fyra gånger, som vi har satt i budget. Men det kan man ta en diskussion om, och det är inte det som ekonominämnden har slagit ner på.

Att hålla i pengarna och inte leva över sina tillgångar är dessutom någonting som Tellus har för vana sedan många år.

– Vi har aldrig haft ett negativt kapital. Vi har å andra sidan inte mycket pengar heller, men vi är rädda om det vi har och det sköter vi.

Mer läsning