Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Karlsson snart historisk – men duger inte i blågult: "Borde vara med i en 25-mannatrupp"

Villa Lidköping är tillbaka på vinnarspåret igen.
Inte minst tack vare en ny leverans från David Karlsson, en av bandyns bästa målskyttar – men sällan god nog för landslaget.
– Inget jag grubblar på idag, men visst borde jag ha en plats i en 25-mannatrupp, säger 34-åringen som satte tre mål när Tillberga fick däng med klara 8–3.¨

Annons

Numera är David Karlsson sällan med i diskussionen kring landslaget.

Och det kan ju tyckas ganska märkligt, egentligen.

Vi snackar nämligen om en av bandyns särklassiga målgörare genom tiderna – och som fortfarande levererar på högsta nivå.

Läs mer: Sju mål i sjuka målfesten mot VSK

Med sina tre raka mål i första halvlek på fredagen är den tekniske och effektive boxspecialisten uppe i 38 mål, just nu fyra mål efter Christoffer Edlund i väntad topp.

– Någon chans att utmana Edlund? Njä, det har jag gett upp för länge sedan, säger "Davva" – möjligen med en glimt i ögonvrån.

Nog finns den möjligheten kvar i all den stund det mesta tyder på att Villa kommer att få en lång säsong.

Läs mer: Karlsson i Veckans lag

Och i ett bredare perspektiv är David Karlsson på god väg mot något ännu större.

Han har nu bara 14 mål kvar till Jonas Claessons rekord på 771 mål i högsta serie och slutspel.

Det är alltså ganska givet att Karlsson kommer att bli Kung David som alla tiders meste målgörare i svensk bandy redan den här säsongen, frågan är väl snarast om han når den tronen redan i grundserien eller i slutspelet.

Men för en plats i en VM-trupp räcker den glansen inte så långt.

Och så har det varit tidigare för David Karlsson, som gjorde fyra raka VM-turneringar mellan 2005–2008. Han tog en plats även 2011 i Kazan – men har sedan dess varit ute i den blågula kylan.

– I dag grubblar jag inte alls på det, men visst kan jag tycka det borde finnas en plats åtminstone i en 25-mannatrupp. Om nu Edlund skulle gå sönder, kanske det kan behövas en utpräglad målskytt, medger Karlsson – som ändå inte känner den besvikelse som efter petningen för tre år sedan när VM avgjordes på hemmaplan i Vänersborg.

– Jag hade min bästa säsong då, och det kändes ganska märkligt att inte ta en plats den gången. Men jag fokuserar på klubben nu, och får väl leva på minnet av att ändå ha varit med och avgjort en VM-final i Ryssland en gång, säger Karlsson.

Säsongen 2012/13 krutade David Karlsson in totalt 83 mål, och vann grundseriens skytteliga för fjärde gången med 65 mål – och skrotade dessutom Micke Arvidssons gamla klubbrekord på 57 mål.

Karlsson ligger på en mäktigt hög målproduktion under samtliga sina sex säsonger i Villa Lidköping, med en liten "dipp" på bara 61 mål förra säsongen.

I fredagens bortamatch var det också David Karlsson som höll Villa på nivå i målprotokollet mot ett starkt kämpande Tillberga.

Se mer: Höjdpunkterna från matchen i ABB Arena.

– Såklart skönt att sätta dit målen, men i första halvlek var vi inte bra. Men efter paus var det desto bättre, skönt också att hålla nollan den halvleken. Nu är vi på banan igen, konstaterar den pålitlige David Karlsson, med en hög målsättning för säsongen.

– Jag är bara okej nöjd med mina egna insatser så här långt. Det kan bli bättre, och det ska det bli. Dessutom vinner jag hellre ett SM-guld med Villa än ett VM-guld, säger David Karlsson – som dock även noterade några plumpar med två missade straffar i andra halvlek.

– Äsch, kanske hade det varit lite mer skärpa i en viktigare match. Men nu får nog någon annan ta över just den uppgiften.

Efter en oväntat jämn första halvlek, kunde Villa växla upp rejält och köra ifrån i andra halvlek.

Matchens store lirare Daniel Andersson stod för fyra mål, och var svindlande nära att smälla in tidernas bandymål på en fullsvingvolley på en långlyra – men ribban var i vägen för det historiska ögonblicket.

Mer läsning