Måndag 15 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flyger över hela Sverige – för att se Villa i Kalix: "Gör hellre det här än att åka på semester"

/

Vad göra när favoritlaget spelar 120 mil bort?
Ta flyget naturligtvis!
I kväll ser supportrarna Daniel Redman och Filip Bustad sitt Villa Lidköping möta Kalix i Norrbotten.
– Jag gör hellre det här än att åka på semester, säger 18-årige Daniel Redman.

Annons

Att fans flyger kors och tvärs över Europa för att följa sina favoritlag i fotboll är en sak. Men det här kan vara årets mest spektakulära supporterresa i bandy-Sverige.

18-årige Daniel Redman och fyra år äldre Filip Bustad bestämde sig för att se Villas bortamatch mot Kalix. En besvärlig resväg spelade ingen roll.

På torsdagen fick de skjuts av en kompis från Lidköping till Göteborg. Från Landvetter lyfte planet till Arlanda där kompisparet mellanlandade för att sedan flyga vidare mot Luleå. Där sov Daniel Redman och Filip Bustad över hos kompisar natten mot fredag.

– Vi åkte minibuss upp för två år sedan. Då kände vi att vi ville upp igen, men på ett smidigare sätt. Vi har några polare i Luleå, så vi har några att åka till. Men vi hade inte åkt upp om det inte vore för bandyn. Inte i det här vädertillståndet, det är lite för kallt nu, säger Daniel Redman, som får addera ytterligare tio mil enkel resa från Luleå till Kalix under fredagen.

LÄS ÄVEN: Esplund: Jag hade nog kunnat spela i fotbollsallsvenskan

Hur ofta följer du Villas bortamatcher på plats?

– Så mycket jag hinner. Jag går ju i skolan fortfarande, så Sandviken en fredag är svårt om man inte har lov. Alla resor som jag hinner och kan åker jag på, säger Daniel Redman, som bara missat bortamatcherna mot Broberg och Sandviken den här säsongen.

– Nu kan jag åka på i princip alla som är kvar. När det är slutspel åker jag på allt jag kan, men det är svårt att veta hur det ser ut redan nu.

Hur länge har du följt Villa?

– Följt har jag alltid gjort. Ända sedan farsan tog med mig när det fortfarande var ute (på Isstadion) i Lidköping och jag lekte i snöhögarna.

Och vad betyder Villa för dig?

– Jag skulle säga allt nästan. Man åker 260 mil fram och tillbaka liksom, så stor betydelse har de ju. Det är en gemenskap med polare och så. Jag gör hellre det här än att åka på semester.

Står du i klacken och kör bar över på matcherna?

– I Sparbanken (Lidköping Arena) har det inte hänt än, bara på bortamatcherna. Det beror på hur många bärs man fått i sig, säger Daniel Redman med ett skratt.

Blir det bar över i Kalix?

– Nä, jag skulle inte tro att det händer där.

Matchen, då. Vad tror du om den?

– Kalix är alltid svårt på bortaplan. Det blir ingen lätt match. Man ska inte förvänta sig 10–2 som mot Gripen, det blir nog ganska tight men jag tror att vi tar det i slutändan.

Vem är favoritspelaren?

– Skulle nog säga Danne Andersson. Vi tog över hans hund för några år sedan. Då fick man upp ögonen lite extra för den spelaren, när man fick träffa honom privat. Sedan har han alltid varit en av de bästa av dagens spelare, han är en som sticker ut.

Har du själv spelat bandy?

– Ja, när jag var mellan nio och tolv år kanske.

Men du blev ingen Daniel Andersson?

– Nä, det blev han som fick glänsa i stället.

Bästa supporterminnet?

– Det måste vara Vetlanda borta förra året. Vi körde bar över då, sprang över isen och gick in med spelarna i omklädningsrummet. Det är en av de större händelserna.

Vad förväntar du dig av besöket i Kalix?

– Att det ser ut ungefär som för två år sedan och att det är lite men skönt folk på läktarna, säger Daniel Redman, som tillsammans med Filip Bustad flyger hem igen på måndag.

Bandypuls tv-sänder matchen mellan Kalix och Villa här.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning