Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Del 1: Så slutar elitserien 2015/2016

/
  • Christoffer Million tror att Broberg kan komma att missa slutspel för första gången på tio år. Bilden är ett montage.

Sommaren närmar sig och elitserieklubbarna börjar få klart med trupperna till nästa säsong.
Bandypuls redaktör Christoffer Million tar därför fram spåkulan – för att se hur elitserien 2015/2016 kan komma att se ut i februari nästa år.
Det här är första delen av två – med tabellplaceringarna åtta till 14. Parenteserna visar placeringarna från i fjol.

Annons

8. VETLANDA BK (9)

Missade slutspel i fjol, men har drömläge att slå tillbaka direkt – trots Christian Mickelssons flytt till Bollnäs. Patrik Johansson och Tobias Nyberg är spännande värvningar, men framför allt blir talangfulla lirare som Pontus Blomberg och Jocke Andersson ett år äldre. Droppade målvaktsveteranen Jonas "Skorven" Persson (Målilla) för att satsa på unge, oprövade Christian Bohman från Skirö-Nävelsjö. Ett risktagande i min värld.

9. BROBERG/SÖDERHAMN (8)

Efter tio raka år med kvartsfinaler kan det mycket väl bli så att Broberg hamnar utanför slutspelsplats kommande säsong. Att tappa en av elitseriens bästa försvarsspelare, Ilari Moisala till Vänersborg, är naturligtvis blytungt. Addera Rolf Larsson till minuskontot så står sig den intressanta värvningen av Filip Skoglund ändå kort. Men en brasklapp: Svenne Olsson, som troligen kan uträtta bandymirakel med bordshockeyspelare, kvar på tränarbänken kan vara skillnaden mellan slutspel och ingenmansland.

10. IFK KUNGÄLV (11)

Silly seasons stora värvarkungar, åtminstone sett till kvantitet. Och visst ser Kungälv intressant ut med flera nya namn – mest spännande är målvakten Kimmo Kyllönen (som jag håller snäppet högre än Jesper Thimfors) och speedkulan Robin Olsson. Har potential att närma sig slutspelsplats ytterligare, men blir som bäst nia. Kommer definitivt lugga slutspelslag på poäng på arenan där spelarna med visir riskerar stenskott från motorvägen.

11. TILLBERGA BANDY (14)

Vågar sätta liv och lem på att Tillberga inte är överlägsen jumbo när elitserien summeras i februari nästa år. Efter en stark silly season, med rekryteringen av Rinat Shamsutov som klubbchef "Zocke" Johnssons höjdpunkt, går Tillberga mot en säsong där laget faktiskt kan tampas om att slippa kvala. Och blir det kval kan vi parafrasera fotbollsallsvenskans "jogga hem guldet" till att Tillberga glider hem ett nytt elitseriekontrakt.

12. KALIX BANDY (10)

Som Norrlandsromantiker – och inte minst läsare av bandypoeten Sargvaktens alster – önskar jag att det gick att placera Kalix högre upp i tabellen, men jag kan inte se det hända. Truppen är i dagsläget sämre än i fjol samtidigt som konkurrensen har hårdnat på den undre halvan. Kommer därför att halka ner ett par hack i tabellen. Lär precis som Kungälv ta oväntade skalper på Kalix IP, men räcker inte till för att undvika kval.

13. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK (NY)

Det är som alltid oerhört tufft att komma underifrån och etablera sig i elitserien. Gripen Trollhättan har dock haft en fin vår för att vara nykomling från allsvenskan. Samtliga nyförvärv, till antalet fem, har elitserierutin – vilket lär behövas för Magnus Nordins gäng. Det ska spelas om det, men Gripen Trollhättan känns, trots förhållandevis starka värvningar, inte moget nog att utmana om platser för att slippa kvala.

14. IK SIRIUS (12)

Fina, anrika Sirius. Hur blev det så här? Fjolårets storsatsning, med flera starka nyförvärv, höll på att sluta i en sportslig och ekonomisk katastrof för klubben. Nu har i princip halva laget lämnat även om tunga namn som lagkaptenen Joel Wigren och ytterhalven Jakob Jenefeldt beslutat sig för att stanna. Tre av de fyra bästa poängplockarna den gångna säsongen är borta. Markus Kumpuoja från Hammarby kommer att få dra ett stort lass i anfallet.

Mer läsning