Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Del 2: Så slutar elitserien 2015/2016

/
  • Enligt Christoffer Million vinner SAIK elitserien 2015/2016. Bilden är ett montage.

Bäst före-datumet för silly season har gått ut – då spekulerar Bandypuls redaktör Christoffer Million vidare i hur elitserien kan komma att se ut i februari nästa år.
Här är den andra halvan av sammanställningen. Parenteserna avser tabellplacering förra säsongen.


Läs den första delen här.

Annons

1. SANDVIKENS AIK (1)

Bandyns ständiga urkraft. Försöker mig på ett "roligare" tips än SAIK som etta, men vad ska man göra? Blåljuga? Lagkaptenen Erik Säfström till Neftyanik är naturligtvis en superförlust och jag avundas inte Anders Jakobsson och Thony Lindquist som ska utse ytterhalvens ersättare. Å andra sidan är återvändande Christoffer Edlund från Jenisej en massiv förstärkning i ett redan stjärnspäckat anfall. SAIK kommer att göra överlägset flest mål i vinter – och med Linus Pettersson, som övervägde att bli tsar i öst igen, kvar i försvaret lär det inte läcka mer bakåt än det produceras framåt. Spelar Sveriges bästa bandy och kommer att premieras för den precis som i fjol.

2. HAMMARBY IF (4)

Placerade Hammarby som tvåa. Sedan femma bakom VSK, Villa och Bollnäs. Och sedan tvåa igen. Varför denna ambivalens? Hammarby inledde poängsvagt i fjol. Hur mycket de yttre förutsättningarna påverkade är svårt att sia om, men troligtvis en hel del. Samma scenario är inte omöjligt i år: Taskigt väder och dyster poängskörd – och plötsligt har man halkat efter i en toppstrid som kan bli ÄNNU tuffare i vinter. Väljer ändå att tippa laget tvåa efter en stark silly season med många viktiga kontraktsförlängningar och där Johan Östblom från Neftyanik är det stora klassförvärvet. Ska också bli intressant att följa Kalle Mårtensson från LBK i en storklubb. Har ännu inte gjort klart med forne guldtränaren Magnus Brodén som efterträdde Göran Rosendahl i januari. Bör rimligtvis vara hög prio på det. Håller Misja Pasjkin som drogs med stora skadebekymmer i Volga?

3. VÄSTERÅS SK (2)

Johan Esplund, i Villa nästa säsong, missade tre matcher i fjol. VSK torskade två av dem – 3–8 borta mot Edsbyn, 3–6 mot Kungälv på Skarpe Nord. Simon Jansson från Edsbyn är en god ersättare, men har ännu inte visat att han är någon Årets man i svensk bandy. VSK har fortfarande en fantastisk trupp och kommer att vara med i toppen. Dock: Assisterande tränaren Oskar Robertson, huvudansvarig i Tillberga i vinter, lämnar ett tomrum efter sig. Sägs ha varit mer än viktig för omklädningsrummet.

4. VILLA LIDKÖPINGS BK (6)

Villa Lidköping som topp fyra. Jaha? Nähä? Jo, men allvarligt talat. Ska den här klubben till slut vara med och bråka om topplaceringar och första SM-guldet (finalen 2012 ej bortglömd) i klubbens historia så måste det ju vara NU. Värvningen av Johan Esplund från VSK är årets hetaste och vad han och Daniel Andersson, med en hel försäsong bakom sig den här gången, har potential att uträtta är en fråga för Richterskalan. Inte bara bra offensivt – har det gott ställt i samtliga lagdelar. Dessutom mästartakter på bänken i form av assisterande tränaren Magnus Muhrén.

5. BOLLNÄS GIF (5)

I stenhård konkurrens med Villa Lidköping om fjärdeplatsen. Per Hellmyrs och Daniel Berlin från i fjol har kryddats med Anders Spinnars (Neftyanik) och Christian Mickelsson (Vetlanda) – och Bollnäs har ett riktigt intressant lag som känns åtminstone semifinalkapabelt. På pappret en man kort från i fjol, men kvaliteten i vårens värvningar väger upp. En för toppklubbarna stökig "underdog" som öppet, tydligt och befriande pratar om SM-guld. Har dock tunga elefanter att brottas med om den saken.

6. IFK VÄNERSBORG (7)

Har förstärkt med en av elitseriens bästa försvarsspelare i form av Ilari Moisala från Broberg. Felix Pherson (Edsbyn) är en spännande värvning precis som David Borvall (Villa) som får jobba för att fylla luckan efter Pertti Virtanen. Med Christoffer Fagerström kvar i truppen och med Jocke Hedqvist som fortfarande bombar omkring på Sveriges arenor kan laget utmana ännu högre upp i tabellen.

7. EDSBYNS IF (3)

Med Mattias Hammarström tillbaka från Sirius spetsar man visserligen till anfallsbesättningen, men missar samtidigt att fylla hålet efter Simon Jansson – som i mitt tycke mer är en kreativ och "flytande" offensiv mittfältare än forward. Om Daniel Liw och Joel Edling behåller formen från i fjol kan det problemet lösas ändå. Ser med spänning fram emot att se en nytänd veteran i Oscar Jonsson (från LBK) på det defensiva mittfältet. Fortfarande ett riktigt starkt lag, men konkurrensen har hårdnat uppåt. Men en ledarstab som kompletterats med bandykungar som Hans Elis och Ola Johansson ska inte underskattas.

Mer läsning