Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är bara en vanlig tuppfäktning"

/

Under matchen mellan Ljusdal och Vetlanda på söndagen blev det en hel del tumult under andra halvlek.
Tre utvisade spelare, grovt matchstraff och ett avvisande av Ljusdalstränaren Patrik Larsson.

Annons

– Det måste jag säga, det är olyckligt att en sådan snäll match på planen kan urarta och bli till ett sådant kaos att matchledaren (domare Christoffer Aidesjö) inte klarar av att hålla i det på ett bättre sätt, säger Patrik Larsson om situationen och fortsätter:

– Det ska inte behöva bli ett sådant där kaos, det är väldigt olyckligt att man inte klarar av att hantera det.

Situationen som skapade kaoset började vid Vetlandas 2–3-mål, som gjordes av junioren Daniel Johansson.

– Jag tycker att han (domaren) lämnar en bedrövlig fördel till oss. Han visade verkligen att han lämnade fördel, och i och med att den är så dålig så blir vi av med bollen och så gör de (Vetlanda) mål på det, säger Oscar Jonsson, som var en av dem som var inblandade i kaoset.

– Han tycker väl det själv också, att det är en miss och så funkar det ju, men det är klart att man blir förbannad. Allra helst i vårt läge så behöver vi inte de här missarna. Vi är inte så kaxiga innan heller.

Det var strax efter detta som det verkliga kaoset uppstod. Oscar Jonsson kom ikapp Vetlandas Anatoly Suzdalev, som hade bollen på egen planhalva. Det såg ut som att Jonsson jagade ikapp Suzdalev och drog ned honom med klubban. Så här berättar Jonsson själv om situationen:

– Han håller bollen mellan skridskorna fast det är blåst och jag försöker ta den – och så slår jag han väl lite lätt på skridskorna. Då viker han ner sig. Sen vet jag inte vad som hände, jag ser att ett helt gäng åker efter mig i alla fall, och sen kom väl "Bejja" (Johan Berglund) in i det också, säger Oscar Jonsson och fortsätter:

– Jag ser inga jättefula grejer, det är kart att de står upp för sin gubbe och vi står upp för våran. Jag ser inga fula slag, det är bara en vanlig tuppfäktning, så jag tycker inte att det är så farligt. Jag har sett fulare sådana situationer.

Efter långa samtal och höjda röster hit och dit slutade slagsmålet, eller tuppfäktningen, som Oscar Jonsson vill kalla den, med utvisning på Jonsson själv, samt på Vetlandas Pontus Blomberg och Jesper Hvornum. Johan "Bejja" Berglund däremot åkte på grovt matchstraff.

– Det förstod vi inte vart det kom ifrån, säger Patrik Larsson.

– Det var ju flera i den situationen, det var sju, åtta man i samma situation och man (domarteamet) väljer att plocka bort en, och plockar bara utvisningar på de andra utan rött kort. Det tycker jag också är dålig fingertoppskänsla. Olyckligt.

Även Patrik Larsson åkte på en åthutning av domaren. Han avvisades strax efter att han ropat till sig Aidesjö efter kaoset.

– Jag ville fråga hur han tänker för jag hade svårt att förstå han agerande helt enkelt, när man plockar ett rött kort på en spelare när det står fem, sex spelare runt honom som håller på. jag ville fråga hur han tänkte där helt enkelt.

Och det tyckte inte han var så kul?

– Nej, tydligen inte. Det var vid ett senare tillfälle som fick kliva av. Det är klart att man ska hålla sig lugn, men någonstans får man nog. Jag tycker att det är dåligt att man inte klarar av att hantera de där situationerna på ett bättre sätt. Det får inte förstöra en match på det här viset. Och det är matchledarens ansvar.

Matchen fortsatte alltså att vara stökig och högljudd tills pipan ljöd och Vetlanda vunnit med 4–2.

Mer läsning