Lördag 20 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det talar för och emot LBK

Bandypuls krönikör Rikard Bäckman om vad som talar för och emot Ljusdals BK.

Annons

Jahaja, minsann, då ska Ljusdal kvala sig kvar i elitserien.

Igen.

Det spelar liksom ingen roll att spelarna, ledarna och många med dem tycker att Ljusdal är ett bättre bandylag den här säsongen jämfört med de två tidigare.

Poängskörden blev den sämsta sedan återkomsten till elitserien – då åker man på kval alldeles oavsett hur det har sett ut.

Det som talar för att Ljusdal reder upp det även den här gången är följande...

... Kalle Mårtensson. Den envise 23-åringen från Hammarn gör en otroligt vass säsong. Ljusdalsanfallarens kapacitet börjar närma sig hög elitserieklass. Ljusdal gjorde 66 mål i elitserien, Kalle Mårtensson gjorde 37 poäng. För jämförelsens skull: Det är mer poäng än vad spelare som Edsbyns Simon Jansson och Vänersborgs Christoffer Fagerström, läckra elitseriespelare i samma ålder, mäktade med. De grabbarna lirade just kvartsfinal med sina lag.

... Ljusdals försvar (med Jonas Svensson i kassen). Ljusdal har ett bättre försvar den här säsongen jämfört med tidigare. Johan Berglund kommer att vara så arg, och bara det lär skrämma allsvenskarna. Mattias Sand har (äntligen!) börjat spela hårt med sin fysik, och när han åker på utvisningar blir folk som håller på LBK bara glada. Johan Jansson Hydling äter hörnor och håller tugget uppe.

... Oscar Jonsson. När de andra i laget blir lite nerviga så ser han till att bära upp grejerna. I det förra kvalet var hans ok mycket tungt.

... Daniel Skarps. Karln skulle inte ens bli stressad om så Idrottsparken stod i brand. Med tanke på hur många han lurade, i stort sett stillastående, i elitserien kan han med ännu mer tid på sig dominera med passningsklubban i kvalet.

... Kvalrutin. Ett lag blir ju inte sämre på att kvala ju mer det får kvala. Utan bättre.

... Elitseriefarten. Den är ej att förringa. Ett lag blir bättre av att spela mot bättre lag. Detta är något som ligger allsvenskarna i fatet.

Men så, till de faktorer som hotar lillebrorslaget i Hälsinglands fyrklöver...

... Genrepet. Ljusdal spelade 3–3 mot fyran i allsvenskan norra. Oavsett hur likt det var ett vanligt träningspass så skrämmer det ju ingen, inte ens Falu BS.

... Ödets lott. Katten har bara nio liv, blixten slår aldrig ner på samma ställe igen (i Ljusdal har den gjort det, dock). Ljusdal har brutit allt guld som finns i gruvan. Det är slut på extraliv till det här kvalet. Stjärnorna och månens förhållande till varandra säger att det är Gripens tur nu.

... Dipparna. Ljusdal kan tappa det fullständigt i matcherna och gör sällan en stensäker prestation över 90 minuter. I ett kval är den typen av svaj livsfarligt. Man får inte en ny chans i nästa match. Den kan nämligen vara borta om man åker på dabb vid fel tillfälle.

... Bygdens intresse. Jag får för mig att det bara dalar för varje ny säsong. Det skapar en viss hopplöshet; även om LBK går rent genom hela kvalet vet alla som gillar bandy att med samma spelarmaterial så kommer Ljusdal få kvala igen nästa säsong. Och nästa, och nästa...

Det finns även frågor som inte har några givna svar. Eller jo, att Falu BS inte ska räcka till i gruppen verkar vara en tämligen unison uppfattning.

Men hur uselt är Sirius för tillfället? Laget avslutade elitserien superdåligt. Har Thony Lindqvist fått grabbarna på rätt köl igen nu under ledigheten, eller är laget fortfarande ute och kör i ett dystert hål?

Hur bra är Gripen när allt ställs på sin spets? Hur bra är Tony Eklind som gjort så många poäng i allsvenskan att man tappat räkningen på dem?

***

Bandyförbundet samarbetade med en lokaltidningssajt och livesände "lottningen" till kvalet direkt efter den sista allsvenska omgången.

Programledaren kom tidigt in på att det kanske kunde bli kul om Tillberga fått Gripen i sin grupp – och att de kunde göra upp på planen i stället för på skrivbordet. Men när förbundets representant i studion duckade för den frågan, innan "lottningen" var presenterad, förstod man ju att det skulle bli samma procedur som vanligt.

Varför tog inte förbundet tillfället i akt och gjorde en riktig lottning den här gången? Varför drog man inte bollar med lappar ur en skål direkt i studion i stället för en regisserad föreställning?

Kuvertet med de klara kvalgrupperna hade tydligen legat hos förbundet i över en månad.

Men man måste ju tro att allt har gått rätt till ändå – skamligt vore det väl annars.

Det är dock sådant här som gör att människors förhållningssätt och i förlängningen trovärdighet får sig en rejäl törn.

Förhoppningsvis är det något jag inte begriper här.

Och många är med mig i så fall, det kan jag lova.

Mer läsning