Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disciplinnämnden anklagas för inkonsekvens – slår ifrån sig kritiken

Artikel 2 av 5
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena
Visa alla artiklar

"Inkonsekvens" och "alla är inte lika inför lagen". Disciplinnämnden får hård kritik efter SM-finaldomen. – Jag saknar ingen röd tråd i det hela, säger ordförande Bengt Arwidson.

Annons

LÄS MER: Villa och VSK bötfälls – då rasar Hammarby: "Vi är inte lika inför lagen"

Villa Lidköping och Västerås SK har dömts till 15 000 respektive 20 000 kronor i böter för läktarincidenterna med bengaler och knallskott under SM-finalen.

Att VSK döms till ett aningen större bötesbelopp beror på de två planstormningarna som ägde rum under slutminuterna, enligt disciplinnämndens ordförande Bengt Arwidson.

– Vi betecknar det som allvarligare, säger han.

LÄS MER: Förbundet sågas för säkerheten under SM-finalen - här är domen mot Villa och VSK

Frågan behöver inte ställas innan Bengt Arwidson kommer in på den själv: Hur kommer det sig att Hammarby fick 75 000 kronor i böter för bengalbränning och planstormning efter SM-finalen mot Sandviken 2013 medan Västerås SK får 20 000 kronor? Han berättar:

– Jag var inte ordförande då, men jag var med och då bedömdes det utifrån att matchen blev avbruten runt 88:e minuten och aldrig kom i gång igen. Dessutom var det bengaleldande intill prisceremonin, och stolar och delar av inventarier kastades in på isen. Det var kraftigare än i år och där är skälet, säger Bengt Arwidson.

Stefan Magnusson i Hammarby kritiserar disciplinnämnden och menar att "alla inte är lika inför lagen"?

– Han får ha sin uppfattning, Stefan, men jag kan inte säga på det viset. Jag kan bara bemöta det jag varit med och dömt som ordförande i detta fall.

3 maj fastställdes disciplinnämndens dom.

LÄS MER: Förbundets försvar efter säkerhetsfiaskot: "Ekonomin styr"

Disciplinnämnden anklagas också för inkonsekvens och att det saknas en röd tråd i besluten. Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson ifrågasätter hur hans olämpliga uppträdande i samband med kvalmatchen Sirius-Tillberga i mars kan ge samma böter, 15 000 kronor, som Villa Lidköpings knallskott och bengaleldning under SM-finalen.

Bengt Arwidson slår ifrån sig kritiken.

– Jag saknar ingen röd tråd i det hela. Man kan inte jämföra äpplen med päron. Det är två helt olika mål och det är inte relevant att försöka påtala det.

Den fristående disciplinnämnden ifrågasätts också för att ha förmildrat böterna till Villa Lidköping och Västerås SK på grund av Svenska bandyförbundets svaga säkerhetsarbete under SM-finalen. För Bengt Arwidson är det inget konstigt alls.

– När vi har en utredning måste vi ju ta i beaktande att ena parten inte gjort ett jättebra jobb. Vi har förstått i vår utredning att det inte varit en hundraprocentig visitation och att förbundet inte gjort ett fullödigt säkerhetsarbete. Då måste det vara en förmildrande orsak.

LÄS MER: Så reagerar Villa och VSK på böterna från SM-finalen

Efter den här kritiken, kan det bli aktuellt med ett tydligare reglemente kring vilka böter som gäller för olika förseelser?

– Ja, det är möjligt. Vi jobbar för att bli bättre på alla sätt och vis. Men det är svårt att säga att ett knallskott ger så mycket och att två knallskott ger så mycket. Vi följer RF:s (Riksidrottsförbundet) normer i det här fallet. Inget fall är det andra likt, men däremot kan vi ha riktlinjer och det har vi också som vi jobbar efter.

Hur allvarligt är det att förbundet brister så i säkerheten under en SM-final?

– Det är klart det är allvarligt om det inte varit en ordentlig visitation när människor kommit in på arenan. Och det var alldeles för lite vakter vid kortsidorna kan jag tycka. Befarar man att det kan bli en planinvasion, då punktmarkerar man det stället och det har inte hänt. Det finns vissa saker som måste förbättras och det hoppas vi att bandyförbundet tar till sig nu.

Alla artiklar i
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena