Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarhån, slagsmål och mordhot – här är rapporten från tumultet i Lidköping

Tre matchstraff, två avvisningar och ett mordhot.
Försäsongsmötet mellan Villa och Vänersborg blev onekligen både hett och hetsigt.
Nu har Bandypuls tagit del av disciplinnämndens beslut, där domarens matchrapport och de inblandades yttranden är inkluderade.

Annons

Förra fredagen drabbade Villa och Vänersborg bokstavligen samman i Sparbanken Lidköping Arena. Villas Daniel Andersson snackade till sig ett grovt matchstraff i början av andra halvlek medan Villas Martin Johansson och Vänersborgs Alexander Mayborn fick syna det röda kortet i slutskedet. I samband med slagsmålet i slutminuterna avvisades också Villas assisterande tränaren Martin Arvidsson och Vänersborgs huvudtränare Stefan Karlsson. Vänersborg vann matchen med 6–4 efter att ha hämtat upp 0–4-underläge.

Skärmdump från Bandyplay.se.

LÄS ÄVEN: Domaren om "kaoset" i Lidköping: "Har inte så mycket att säga"

På torsdagen fick Bandypuls ta del av besluten som kommunicerades av Svenska bandyförbundets disciplinnämnd under onsdagen. Där framgår bland annat att Stefan Karlsson ska ha mordhotat Martin Arvidsson. Nedan sammanfattas samtliga beslut.

MARTIN JOHANSSON, VILLA – avstängd i två träningsmatcher

Enligt domarnas matchrapport om händelsen har Martin Johansson crosscheckat en motståndare och sedan brottats med motståndaren på isen. Domarna beslutar att dela ut grov utvisning för olämpligt uppträdande.

Martin Johanssons yttrande är att han sett en motståndare sparka hans lagkamrat och att han ger sig dit för att försvara lagkamraten.

I disciplinnämndens beslut bedöms förseelsen som grövre än ett så kallat normalfall, och att avstängningen hade varit längre om situationen skett under tävlingssäsongen.

DANIEL ANDERSSON, VILLA – avstängd i en träningsmatch

När Daniel Andersson blev utvisad i början av andra halvlek ska han enligt domarrapporten ha sagt "din jävla sopa" till domaren. Därför tilldelas anfallaren ett grovt matchstraff för missfirmelse av domare.

Daniel Andersson hävdar själv att han sagt "detta är så jävla sopigt" och att det inte var riktat personligen mot domaren. Han har efteråt bett om ursäkt och varit inne hos domarna för att förklara sig.

Förseelsen bedöms som ett normalfall vid grov utvisning och därför stängs Villa-anfallaren av i en match.

LÄS ÄVEN: Andersson efterlyser bättre dialog mellan spelare och domare

ALEXANDER MAYBORN, VÄNERSBORG – avstängd i en träningsmatch

Enligt domarnas matchrapport har domaren bedömt att Alexander Mayborn är en av de spelare som är mest aktiv i tumultet. Därför utdelas ett grovt matchstraff till Vänersborgs anfallare, som "lämnar planen utan protester".

Alexander Mayborn "tar ansvar för att han gett sig in i tumultet, men gjorde detta för att försöka avbryta bråket" och att han inte har brukat något våld. Han har förståelse för att situationen har varit rörig och att domarna kan ha haft svårt att bedöma hans del i situationen.

I disciplinnämndens beslut bedöms förseelsen som ett normalfall och därför blir straffet en match avstängning.

LÄS ÄVEN: Mayborn: "Nästa gång ställer jag mig vid hörnflaggan"

MARTIN ARVIDSSON (TRÄNARE), VILLA och STEFAN KARLSSON (TRÄNARE), VÄNERSBORG – 1 000 kronor vardera i böter

Ordväxling uppstår mellan Martin Arvidsson och Stefan Karlsson i slutet av matchen, och det är "väldigt hårda ord" som delas ut enligt domarnas matchrapport. Det är dock svårt att återge exakt vad som sagts. Enligt domen ska Stefan Karlsson dock ha sagt att han ska döda Martin Arvidsson och Martin Arvidsson ska i sin tur ha "replikerat på ett väldigt kraftfullt sätt". De båda tränarna avvisas utan protester till omklädningsrummen.

LÄS ÄVEN: Hotade att döda Villatränaren – garvade ihop efteråt

Martin Arvidsson ber om ursäkt i sitt yttrande och medger en frustrerad stämning "efter några tveksamma domslut". Han minns inte vad som sagts och tycker inte heller att det är relevant då tränarna bett om ursäkt till varandra efter matchen.

Stefan Karlssons yttrande är kort då han inte har något att tillägga, förutom att han reagerat på en tackling och att de båda tränarna skakat hand efter matchen.

Mer läsning