Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarprofilens perfekta avslut på VM-karriären: "Ett minne för livet"

/
  • Roland Fager och finske anfallaren Markus Kumpuoja under VM-finalen mot Ryssland. Ryssland vann med 6–1.
  • Roland Fager under kvartsfinalen mellan Finland och Vitryssland. Finand vann med 17–3.

Han hade aldrig dömt en VM-final för herrar.
I sitt allra sista internationella mästerskap på seniornivå gick drömmen i uppfyllelse i Uljanovsk.
– Det kommer jag aldrig att glömma, säger domarprofilen Roland Fager.

Annons

Roland Fager har dömt elitbandy sedan 1995. På meritlistan har han över 350 matcher på högsta nivå. Fram till 2008 dömde han även fotboll på elitnivå. Som bäst gjorde han en match som huvuddomare i superettan och över 75 matcher som fjärdedomare i herrallsvenskan, varav flera Stockholmsderbyn.

LÄS MER: Fager näst bäst enligt spelarna och ledarna

Höjdpunkten i domarkarriären kom dock i Uljanovsk i söndags. I sitt sista internationella mästerskap på seniornivå fick Roland Fager sätta punkt med sin allra första VM-final när Ryssland slog Finland inför 11 700 åskådare på Stadion Trud.

– Det trodde man inte när man blev uttagen att åka dit, säger 51-åringen från Köping.

Men vi backar bandet till den första december. Det var då, i domarrummet direkt efter Bollnäs–Broberg, som domarbasen Håkan Sjösten och Olle Modin från regel- och domarkommittén lämnade beskedet till Roland Fager.

– "Rolle, det är Uljanovsk 2016 som gäller". Det var stort och häftigt. Det betyder att man gjort något bra.

Och när det beskedet kommer tvekar man inte?

– Det finns inget som heter tvekan där, utan det är "yes, jag ska åka på VM". Det är det finaste man kan göra i sporten bandy, säger Roland Fager, som hade dömt två herr-VM tidigare – Moskva 2008 och Västerås 2009.

Båda åren spelade Sverige och Ryssland final, vilket omöjliggjorde svenska domare på isen. Så när Sverige kraschade ut redan i semifinal mot Finland i Uljanovsk blev den enes död den andres bröd.

– Som svensk vill man naturligtvis att det ska gå bra för det svenska landslaget. Men när det inte gör det så gläds ju jag för min egen skull, att jag får chansen i en final. För mig var det fantastiskt. Att beträda isen på den arenan samtidigt som det ryska landslaget, det måste upplevas. Det går inte att beskriva, säger Roland Fager.

LÄS MER: Drömmen om VM-guld blev till brons

Kan du jämföra med något annat du upplevt som bandydomare?

– Nej, jag har inte upplevt något liknande i alla fall. Det kan vara otroligt tryck i till exempel Edsbyns hall när det är 4 000 där, men det här blir så stort. Utomhusarena, 11 700 på läktarna, solen skiner, det är perfekt väder för bandy och den ryska publiken. Den är speciell, hela arenan skriker, säger Roland Fager.

Hur var det att döma matchen?

– Jag måste ge spelarna cred. De fokuserade på sitt och det är så vi vill att det ska vara. Jag hoppas att vi bidrog till att det blev enkelt att döma, det fanns inte så mycket att klaga på. De ryska spelarna satte fart rejält från början och fick starten de ville ha. Men finnarna gjorde det väldigt bra, jag är imponerad över deras spel i hela turneringen, säger Roland Fager, som nu har passerat 50 år och därmed åldersgränsen för att döma internationellt på seniornivå.

LÄS MER: Finland vinnare – trots förlust i VM-finalen

Kunde du ha fått ett bättre avslut?

– Nej, det går ju inte. Att få den här avslutningen på den internationella nivån, det är fantastiskt. Att få leda en bandyfinal i Ryssland inför 11 700 åskådare tillsammans med mina domarkollegor (Jörgen Jansson och Jonas Jonsson), det är ett minne för livet. Det kommer jag aldrig att glömma.

Efter att ha njutit av VM-framgången i några dagar har Roland Fager nu fullt fokus på elitserien som startar om på allvar med full omgång på fredag. Då reser han till Lidköping för att döma Villa–Broberg.

Innan säsongen är över hoppas Roland Fager på en "grand slam". Efter att ha uppfyllt drömmen om VM-final är siktet inställt på att få döma sin första SM-final för herrar.

– Det är målet med säsongen, att få vara med så länge som möjligt och att få känna på de fina matcherna som kommer.

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning