Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edlund kan bli pappa – 1 000 mil hemifrån

/

Först ska Christoffer Edlund spela rysk ligafinal i Chabarovsk, sedan väntar VM.
Samtidigt, på andra sidan jordklotet, kan han bli pappa när som helst.
– Det blir lite nervöst, erkänner han.

Annons

Edlunds Jenisej möter Dynamo Moskva på lördag i en repris på fjolårets final, som Jenisej lite överraskande vann, och som fick till följd att svenske Dynamotränaren Thony Lindquist fick gå. Det säger lite om hur mycket prestige som är inblandat när de två giganterna i rysk bandy drabbar samman.

Spelplats är inomhushallen i Chabarovsk, där sedan också VM avgörs 29 mars–4 april. Han blir kvar i stan och inväntar sina landslagskamrater.

Samtidigt går sambon Maria Laschka hemma i Sandviken och väntar parets andra barn, datum är satt till 12 april.

– Det är ju inte så att man kan kasta sig på ett plan och åka hem direkt, så lite nervöst blir det. Men vi har varit förberedda på det hela tiden. Och det viktigaste är att allt går bra, om jag missar födseln så får det bli så. Vi har bra hjälp av våra föräldrar som ställer upp, säger Christoffer Edlund.

Christoffer Edlund var självskriven i den svenska VM-truppen, när han nu också vunnit den ryska skytteligan den här säsongen med sina 61 mål (något som bara Patrik Nilsson lyckats med tidigare).

Han hade en strålande säsong i fjol, med SM-guldet och utmärkelsen till årets bäste herrspelare som toppar. Men för Christoffer Edlund har det alltid varit något annat som fört honom framåt – den personliga utvecklingen och drivet att bli en så komplett bandyspelare som det bara är möjligt. Det var i första hand därför han lockades just till Jenisej, en klubb med en omvittnat stark träningskultur.

– Jag är otroligt imponerad måste jag säga, av hur spelarna här hela tiden vill utvecklas och bli bättre. Det är bra kvalitet på träningarna och det är mycket indivuellt på isen, det finns tid och utrymme till det. Men det är klart att det blir lättare när alla lägger ner hela sin tid på det och inte har ett jobb de måste gå till.

– På försäsongen tränade vi betydligt mer än jag gjort tidigare. Och jämför man med SAIK så hade vi 1,5 timme på våra ispass, sen fanns det inte mycket tid över. Vill vi träna tre timmar här så gör vi det, inga problem.

Och Christoffer Edlund känner själv att den ökade träningsdosen har gett resultat.

– Jag har lagt ner oerhört mycket tid, och jag känner mig starkare och bättre den här säsongen. Det är många små detaljer, men kanske framför allt i skridskoåkningen, där känner jag att jag har bättre tryck än tidigare. Det är kul att ha den känslan eftersom det var mitt stora mål med att flytta hit.

När det här skrivs är det oklart var Christoffer Edlund spelar nästa säsong. Jenisej ser gärna att han stannar, men familjesituationen måste lösas.

– Känslan är att jag trivs väldigt bra bandymässigt här borta. Jag vill utvecklas ännu mer, och det finns några år kvar att göra det. Det är nåt som driver mig, och som måste driva mig framåt, och därför vill jag spela nånstans där jag kan göra det.

– Samtidigt måste jag ta in familjen i mitt beslut. Det har absolut varit jobbigt att bara kunna prata med min son på skype på dagarna, och den situationen sätter jag mig inte i en gång till. Jag måste få ihop en bra helhetslösning, sen var det blir, det får vi se.

Givetvis följde han sina forna lagkamraters kamp om SM-guldet med Västerås. En kamp som aldrig blev en riktig kamp, Västerås var helt enkelt för bra för det.

– Jag vet inte vad de hade sagt före matchen, men jag tror inte att de fick matchen riktigt dit de ville. Sen är de inte så långt ifrån i slutändan ändå. Jag har sett Bergwall några gånger i vinter, och han har alltid varit bäst på plan känns det som.

Mer läsning