Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyn luftade talanger och hittade trycket till slut – debutanten Tatu: "Tufft tempo".

/

Slutspelet (äntligen) säkrat och skador på startspelare.
Då fick talangerna speltid när Edsbyn tog emot Sandviken, och föll med 3–4.
För Tatu Ässamäki var det extra stort med en pirrig debut i elitserien.
– Väldigt skoj, men ovant med tempot, säger den 17-årige forwarden, som gick direkt till ny match med P18-laget.

Annons

Det har varit en, på flera sätt, problematisk säsong för Edsbyn.

Och det var först i förra omgången som en slutspelsplats kunde säkras via 5–3 borta mot Tillberga .

– Visst är det lite ovant, det har ju varit en lång period där vi spelat under anspänning. Nu kan vi slappna av, vad det innebär för matchen återstår att se, sade tränare Thomas Liw före söndagens fajt mot ett Sandviken på jakt efter andraplatsen i serien.

Även den här gången kom Edsbyn till spel utan mittbacken Daniel Välitalo, som dock är tillbaka snart nog.

Värre är det då med Joel Edling, som åkt på ett bakslag i comebacken efter sitt diskbråck .

Det är ännu oklart exakt vad det handlar om, men prognosen är ganska dyster och det kan mycket väl vara slutspelat för fjolårets passningskung i elitserien.

Med detta i fonden kände Edsbyn det var läge att lufta sina framtidslirare lite extra.

Därför fick juniorer som Joel Wilhelmsson och Albin Rönnkvist känna på den relativa hetluften mot kvalificerat motstånd.

Och det var allra första gången för den kompakte och orädde Tatu Ässamäki, 17-åringen från Jyväskylä som går första året på bandygymnasiet i Edsbyn.

– Det var skoj, men också ett helt annat tempo än jag är van från juniorlagen. Men det var bara att göra sitt bästa, säger den rappe forwarden som tog för sig på ett lovande sätt – han tog skott när det var läge och fixade någon hörna.

– Jo, jag är ganska nöjd. Och visst skulle det vara kul att få fler chanser, säger Ässamäki, som bara tjugo minuter efter slutsignalen hade att ladda om för ny fajt när P18-laget mötte Sirius.

– Inga problem. Jag orkar spela mycket bandy, det är vad jag lever för, säger den finske talangen som trivs utmärkt i bandymetropolen Edsbyn.

– Jag har ingen direkt hemlängtan, jag har ju bandyn.

Själva matchen blev nu en ganska avslagen historia, där Sandviken hade fördel av att spela i ledning och ha skaplig kontroll på läget.

Åtminstone i 85 minuter.

Med två snabba reduceringar – Oscar Wikblad på en retur och distansskott av Hans Andersson – kunde Edsbyn gjuta liv i några spännande slutminuter. Men Sandviken kunde hålla undan.

Den för dagen extra offensiva mittbacken Jocke Svensk var hyggligt nöjd med hemmalagets insats.

– Det var ingen dålig match. Vi hade ganska bra koll, men släppte några långa lyror och det var ju synd, säger Svensk om målen där Sandviken kunde koppla sitt grepp före paus.

Men mittbacken kunde inte se att det var något problem med energin, även om Edsbyn inte hade något mer konkret i potten att spela för.

Läs mer: Styrkebesked på Zinken

– Nä, tycker mer vi kunde spela rätt avspänt. Vi har väl hela tiden trott på slutspel, men det var onekligen skönt få det bekräftat också, säger Jocke Svensk, som ser fram emot slutspelet – och det med ett spännande tips.

– Jag tror det kan bli en kvartsfinal mot Bollnäs...

Mer läsning