Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyn skrotade Ljusdal – till slut

/
  • Nyblivne pappan Daniel Liw firade med att kyligt pricka in 3–2 på en hörnvariant.

Det var derbyskrällen som kom av sig – med en krasch.
Ännu i 58:e minuten låg Edsbyn under med 1–2 hemma mot Ljusdal.
Tjugo minuter senare stod det 8–2, och ordningen återställd mellan toppen och botten.
– Visst var jag orolig, medger Edsbyns tränare Thomas Liw.

Annons

Det var två aningen rumphuggna lag som kom ut till derbykamp i Svenska Fönster Arena.

Edsbyn saknade sjuka Martin Frid och Simon Jansson, medan Ljusdal hade Johan Berglund avstängd, Daniel Skarps sjuk och nye låneliraren (från just Edsbyn) Robin Ehn med spelförbud enligt avtal.

Störst visade sig tomrummet vara efter Simon Jansson, så ofta den offensivt mest drivande i Edsbyn. En profil som visar vägen framåt.

Just den hade nämligen ett rätt avslaget Edsbyn stora problem att hitta under en första halvlek som fick en oväntad utveckling.

Ljusdal höll defensiven supertät – och utnyttjade effektivt sina lägen.

Det första kom tidigt, när Jonas Pettersson gav notoriske målskytten Kalle Mårtensson fritt fram att stänka in första målet efter drygt sex minuter.

Det var också Jonas Pettersson som indirekt låg bakom än mer överraskande 0–2 efter dryga halvtimmen, då med ett lödigt skott i stolpen där (vem annars) Kalle Mårtensson kunde dra in returen till sitt 29:e mål i elitserien.

– I första halvlek är vi kliniska, vi har en primitiv matchplan som vi verkligen följer, säger LBK-tränaren Patrik Larsson

Ett konfunderat Edsbyn åkte nollat in för att fundera över en lösning i paus.

– Jomän, visst var jag orolig i det läget. Det är inget enkelt läge, och jag har ju varit med om några matcher där vi liksom aldrig hittar det trycket framåt. Den killerinstinkt som ändå måste till, säger Edsbyns tränare Thomas Liw.

Som blev lite lugnare när Jimmy Jansson startade andra halvlek med att elegant skrinna loss på Daniel Jonsson fina pass i djupet, och enkelt pricka in 1–2 bakom Jonas Svensson.

Ljusdal hängde med skapligt ytterligare en kvart, men när Edsbyn bestämt växlade upp blev det snabbt såväl tomt i tanken som slut på krut.

Sedan Felix Pherson prickat in 2–2 på hörna i 58:e minuten var det konstant tryck från ett allt frejdigare hemmalag. Och mållen rullade in på löpande band, skojigast var kanske det sista som ett samarbete över flera generationer när 43-årige Magnus "Kuben" Olsson passade till 18-årige Oscar Wikblads andra mål.

– Jag trodde väl Ljusdal skulle tröttna till slut, och så blev det också. Det såg lite ut som fjolårets kryssmatch, men nu fick ju hål på Ljusdal, säger en nöjd Thomas Liw.

Kollegan Patrik Larsson kunde ju bara vara halvnöjd.

– I andra gör vi svåra saker som vi inte klarar av, och blir straffade för det. Det får inte se ut så här i kvalet, vi får inte äventyra något där.

Mer läsning