Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyns sportchef gillar hemvävt

/
  • Stefan Karlsson ser inga direkta moln på himlen över arenan på Ön.

Edsbyn har tappat tre startspelare, varav en landslagslirare.
Men Stefan Karlsson känner ingen överdriven oro över läget.
– Vi har många bra spelare kvar, säger Edsbyns sportchef, som vill ge begreppet hemvävt en mer positiv laddning.

Annons

Edsbyns IF satsar allt (nästan) på en hemvävd rödblå tråd som ska prägla verksamheten, något som förstärktes senaste säsongen genom den Bandyakademi som effektivt ska strukturera ungdomsarbetet.

Målsättningen är också klart uttalad; "Edsbyns A-lag ska till 90 procent rekryteras lokalt, där även bandygymnasiet inräknas".

Det ger en sportchef ett begränsat manöverutrymme under en silly season.

– Så är det ju, men vi tror på det här. Med begränsade ekonomiska resurser är det också enda möjligheten att hålla en hög nivå, säger Stefan Karlsson, med många år som föreningens sportchef.

Och han poängterar att den sportsliga ambitionen är fotsatt hög.

– Vi vill vara ett lag för topp-fyra i elitserien, helt klart. Men då krävs ju också en enormt bra kvalitet på det hemvävda, säger Karlsson, som poängterar värdet av bra ledare när det gäller just kvalitetssäkringen hela vägen upp från ungdomslagen.

– Det är en svår konst i sig att skola in unga spelare i ett A-lag, och något vi har lyckats bra med. Men det kan alltid bli bättre.

Klart är också att flera unga talanger kommer att lyftas in i elittruppen nästa säsong, Oscar Wikblad är en jättetalang som redan har bra med rutin.

Och nästa stora (mittfälts)hopp stavas Edward Sigfridsson.

Förra säsongen hade Edsbyn närmast ett överskott av vassa mittfältare, och mycket kvalitet finns också kvar i truppen.

Men med tre flyktade lirare som Jimmy Jansson, Felix Pherson och inte minst Simon Jansson finns ändå ett behov av att sätta snurr på de där tio procenten.

– Alltså, det finns ju en lista med namn, spelare jag har kontakt med. Men sedan är det mycket som ska stämma, inte bara rent spelmässigt, säger Stefan Karlsson.

Sportchefen konstaterar samtidigt att det inte handlar om någon krävande – inte minst ekonomiskt – jakt på högvilt som lirare av landslagsklass eller nära nog.

– Nej, inte riktigt så. Första prion är att få hem Mattias Hammarström från Uppsala, det är huvudspåret vi jobbar hårt på. Jag hoppas vi kan hitta en bra lösning, och är just nu försiktigt positiv till den utvecklingen, säger Stefan Karlsson om den viktigaste "lösa tråden" på önskelistan.

Och skarpskytten själv bekräftar att det finns en linje öppen till moderklubben.

– Jo, men det finns några fler klubbar som hört av sig också. Precis som tidigare känns det ungefär som 50-50 att stanna i Uppsala och Sirius eller byta klubb, säger Mattias Hammarström, som hoppas vara framme vid ett beslut just efter påskhelgen.

Vilka fler kan det handla om för Edsbyns del?

Ett namn som figurerat är Johan Karlsson, mittfältare i Villa – och kan Pär Törnberg vara aktuellt för ännu en comeback?

– Tänkbara namn, även om Johan Karlsson inte känns som ett så hett spår för oss nu. Och visst, jag har kontakt med Pär Törnberg, en mycket bra spelare. Dessutom finns några bra yngre spelare på listan, förhoppningen är att någon ska komma loss, säger sportchef Karlsson, och jobbar vidare för en väl fungerande "budgetlösning".

– Med Ola och Hans Elis Johansson som adderas har vi ett så bra tränarteam att de måste få en skaplig utmaning också...

Mer läsning