Måndag 15 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Forslunds comeback – SAIK kritiseras av hockeyprofilen: "Idiotiskt att man låter honom spela"

/

Hjärnskakningen höll honom ur spel i två matcher.
I den avgörande semifinalen gjorde Linus Forslund comeback.
Alldeles för tidigt menar hockeyprofilen Sanny Lindström, som riktar skarp kritik mot SAIK.
– Det är helt idiotiskt att man låter honom spela, säger han.

Annons

Sandvikens Linus Forslund åkte på en smäll mot huvudet i den andra semifinalen mot Västerås. Därefter missade Forslund både match tre och fyra. Men i söndagens femte och avgörande semifinal var han tillbaka på isen.

– Det är inget fel på trycket i benen, men jag har jobbigt med synen. Det går mycket fortare än vad det ska göra, så jag var seg så. Jag hade aldrig spelat om det inte hade varit en sådan här match, sade Forslund efter matchen .

Ett uttalande som retade upp den tidigare ishockeyspelaren Sanny Lindström, som under karriären representerade bland annat Timrå och Färjestad.

36-åringen drabbades under sina år som aktiv av flera hjärnskakningar, och det var just en hjärnskakning som 2013 satte stopp för karriären.

I sin blogg på Expressen riktar Lindström nu skarp kritik mot Sandviken, för att klubben lät Linus Forslund spela söndagens match.

– Att SAIK tillåter att en spelare med uppenbara problem spelar, han påvisar själv dålig syn. Ja, ingen verkar ens ifrågasätta att han spelar. Och har du inte dålig syn, så är det reaktionsförmågan som är sämre, säger Sanny Lindström när han ska utveckla sitt resonemang till Bandypuls.

– Bandy är en snabb sport, det finns kanske inte tacklingar på samma sätt som i hockey men det är ändå en fysisk sport. Det är kontakt i form av tacklingar och det är helt idiotiskt att man väljer att låta honom spela. Men bandyn har säkert varit ganska skonad från sånt här och det kanske är okunskapen som lyser igenom.

Sanny Lindströms kritik riktar sig mot klubben. Att Forslund själv ville spela har Lindström full förståelse för.

– Jag har själv bitit ihop och spelat när man inte borde ha gjort det. Men 2016 borde vi ha kommit så långt att ledare eller doktorer tar sitt ansvar och säger ifrån. Som spelare kanske man inte alltid är ärlig, eller säger hur man mår och känner. Men då är det klubbens ansvar.

I blogginlägget skriver han att Forslunds karriär hade kunnat vara över om han fått en ny smäll mot huvudet i söndagens match. Lindström menar även att bandyn ligger tio år bakom ishockeyn när det gäller att hantera spelare som har drabbats av hjärnskakningar.

– Det finns någonting som heter hjärntrappan, som säger att du ska gå igenom sex steg innan match och du kan bara gå igenom ett steg per dag. Då är det första steget när man är helt symptomfri. Kan man inom hockeyn påvisa hjärnskakning så kommer inte den spelaren att spela på minst sju dagar, säger han.

Det är inte första gången som Sanny Lindström lyfter debatten om hjärnskakningar inom idrotten. Tidigare har han kritiserat Malmö FF för beslutet att låta Johan Wiland spela med sviter av en hjärnskakning.

– En skada på en fot, arm eller axel är inga konstigheter. Det kan man bita ihop och spela med. Då visar man karaktär, men huvudet är en helt annan sak. Jag vet att en del tycker att jag är löjlig som driver frågan så hårt, men få saker engagerar mig som det här, säger Sanny Lindström, som menar att fallet med Forslund och SAIK är ett tydligt exempel på att kunskapen om huvudskador måste bli större inom bandyn.

– Det sker fula tacklingar inom hockeyn också. Det vill man såklart komma bort i från, men när det har uppstått och det har skett så handlar det om att respektera det och inte komma tillbaka för snabbt.

Bandypuls har varit i kontakt med Sandvikens tränare Anders Jakobsson, som i nuläget inte vill kommentera kritiken från Sanny Lindström.

Mer läsning