Måndag 22 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitserienykomlingens usla förutsättningar på Zinken: "Bor i en etta och har grejerna hemma på balkongen"

Det är sällan lätt att vara nykomling i bandyns elitserie.
Nu kan Bandypuls avslöja att det är riktigt illa ställt med Tellus förutsättningar på Zinkensdamm.
– Vi blev lovade samma förutsättningar som Hammarby. Det handlar inte om att de ska få det sämre utan att vi ska få samma, säger sportchefen Patrik Järmens, vars spelare som blev lovade baracker just nu får förvara trunkarna hemma i sina lägenheter.

Annons

För första gången i den lilla söderortsklubben Tellus historia spelar man i elitserien 2016/2017.

LÄS MER: Klart att Tellus tar platsen: "Vi kan inte vänta längre"

Tidigare har Tellusspelarna trängts i ett litet omklädningsrum på Zinkensdamm, arenan som ägs av Stockholms stad. Nu har Hammarbys damlag tagit över den ytan – medan Tellus istället blev lovade baracker att husera i på anläggningen.

Dessa står dock inte där nu, trots att det bara återstår ett par månader till elitseriepremiären.

– Vi blev lovade baracker, inredda och klara när vi släppte vårt omklädningsrum, som är litet som fan. Det har Hammarby dam fått nu. Först blev vi lovade att de (barackerna) skulle stå där 1 augusti, sen passerade det datumet och flyttades till 15 septeber och nu är det 15 oktober som gäller. Nu vet man ju inte hur det blir, grabbarna har grejerna hemma i sina lägenheter, säger Tellus sportchef Patrik Järmens.

Men baracker... på elitnivå?

– Jo, men de är inredda med duschar och vi kan ha träningscyklar och så, så det skulle bli fräscht, säger Patrik Järmens om de utlovade barackerna.

Patrik Järmens, sportchef IK Tellus bandy.

LÄS MER: Långt reportage om Tellus: "Ingen får betalt, alla får betala"

Den här veckan kliver Tellus på is på rinken på Zinkensdamm. Till de träningspassen får man låna omlädningsrum. Knappast idealiska förutsättningar.

– Det är tufft att kånka runt trunkarna. Flera i laget bor ju i ettor och får ha sina grejer på balkongen, säger Patrik Järmens, och resonerar vidare:

– Vi får låna ett omklädningsrum av hockeyn, och det är Stockholm, så visst kan man tänka att vi får gilla läget. Men vad har vi för förutsättningar jämfört med andra elitserielag? Det är tråkigt som nykomling, och nu har vi det sämre än i fjol till och med. Det är tufft nog ändå...

LÄS MER: Tellus trimmar fysiken med NHL-träning

Hammarby är det andra elitserielaget som håller till på Zinkensdamm. Det laget har sedan länge ett eget, om än slitet, omklädningsrum på arenan. Patrik Järmens vill inte skapa några motsättningar.

– Men vi blev lovade samma förutsättningar som Hammarby. Det handlar inte om att de ska få det sämre, utan att vi ska ha just samma förutsättningar. Och Tellus var faktiskt före Hammarby på Zinken, säger han.

Bandypuls når Hans Eriksson, som är idrottsplanerare på Stockhoms Stads idrottsförvaltning.

– Det ligger till så att idrottsförvaltningen har lagt en beställning till fastighetskontoret, det är så man gör nu. Vi lämnade beställningen före midsommar, att det skyndsamt skulle uppföras moduler för omklädningsverksamhet, säger han.

Men de har ju inte kommit?

– Vi skickade beställningen, men har inte fått något återrapportering.

Vad tycker du om att ett elitlag ska ha omklädningsrum i baracker?

– Ja... alltså, fick man önska så skulle ju alla som spelar på den här nivån ha vettiga förutsättningar, så är det ju. Men vi gjorde bedömningen på idrottsförvaltningen att vi inte kan få till en bättre lösning än baracker.

Zinkensdamms IP, Stockholm.

Hans Eriksson menar att det på längre sikt bör hittas mer permanenta omklädningslösningar på anläggningen.

– Vi får se hur vi ska lösa omklädningsproblematiken, vi vet ju att det är brist.

Bygga, alltså?

– Det kanske det skulle vara, men vi har inte detaljstuderat hur. På kort sikt är det de här barackerna.

Men hur blir det med dom då?

– Uppdraget är att de ska stå på plats inför säsongen.

På lördag spelar Tellus försäsongens första träningsmatch – mot regerande mästarlaget VSK i Västerås. En klubb som delar arena med en annan av bandyns "lillebröder", Tillberga. I ABB Arena Syd ligger isen sedan en tid tillbaka. I bandyns lilla värld kan skillnaderna i förutsättningar vara brutalt stora...

LÄS MER: Tellus värvar finske landslagsmålvakten

Mer läsning