Söndag 21 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv startelva under avtal och ekonomiskt underskott – här är läget i Kalix

"Vi gör våra stora grejer i maj". Så sade Kalix kassör Henrik Eriksson till Bandypuls för en månad sedan. Nu har drygt halva maj passerat och klubben har fortfarande långt till att fylla en startelva till nästa säsong.

Annons

Silly season har passerat zenit och flera klubbar är färdiga med truppbygget inför hösten. Men i Kalix står bara fem spelare under kontrakt när halva maj passerat. Klubbens mål är att ha en trupp på 18 spelare.

Förra veckan skrev Norrbottens-Kuriren att Kalix jagar sponsorer för att kunna skriva nya kontrakt och eventuellt värva spelare.

– Vi pratar om några förlängningar och något nytt, men vi vill få fram fler sponsorer så vi vet att vi har finansiering, sade kassören Henrik Eriksson då.

Anton Khrapenkov på Sävstaås i vintras. Om ryssen stannar i Kalix nästa säsong är oklart.

Till Bandypuls berättar Henrik Eriksson att klubben fortfarande jagar sponsorer för att säkra upp ekonomin till nästa säsong. Han pratar om att Kalix ska återgå till "den gamla modellen" med en buffert på åtminstone 500 000 kronor, som ska förhindra att klubben hamnar i ekonomisk knipa på grund av exempelvis väderproblem och därigenom publikbortfall.

– Vi har alltid haft en buffert, men den har vi gjort oss av med den här säsongen och delvis förra. Man måste ha så att man tål och med smällarna vi råkade ut för med vädret i vintras seglade det iväg rätt kraftigt. Hos oss kan det fort innebära en halv miljon när allt slår fel.

Har några sponsorer nappat den senaste veckan?

– Vi har fått en del klartecken, men vi har inte nått dit vi vill nå ännu. Vi ska ha en buffert på minst 500 000 när vi lagt kostnadsbudgeten. Vi har ett underskott att täcka in också som vi inte haft förut, men det är inte mycket ställt i relation till elitlag, säger Henrik Eriksson, som inte vill gå in på hur stort underskottet är.

– Det vill vi ha för oss själva.

Olov Englund smyger bakom domare Ulrik Bergman. Landslagsförsvararen har ännu inte förlängt med Kalix.

Nyförvärvet Abbe Bodin , Anders Englund, Nils Wikström och juniorerna Niklas Rönnkvist och Viktor Mardakin är spelarna som i dagsläget står under kontrakt med Kalix. Henrik Eriksson har tidigare sagt att "vi gör våra stora grejer i maj", men klubben har en bit kvar till visionen om 18 spelare i truppen. Tight läge? Inte enligt Henrik Eriksson.

– Inte är det tight. Vi har relationer med alla och det är inte så långt borta när vi bestämmer oss för att gå vidare, säger han, mån om att snart nog kunna förlänga med nyckelspelare som landslagsförsvararen Olov Englund och bäste poänggöraren Antti Ekman.

– Jag har svarat tidigare på det. Vi håller kontakt ganska rejält. Det händer inga överraskningar från en dag till en annan.

LÄS ÄVEN: Englund med i Årets lag på Bandypuls

Frågan måste så klart ställas: Kommer ni ha lag till nästa säsong?

– Vi har anmält ett lag till division 1 också, så nog har vi folk.

Även tränarfrågan är ännu olöst i Kalix, men där har Mats Rönnqvist tidigare öppnat för en fortsättning.

Mer läsning